Podle Vlastiny, známé z filmu GangsterKa, je každý jinak odolný vůči stresu, a zároveň se rodí i s určitými predispozicemi k psychické odolnosti. „Někdo víc, někdo míň. Já jsem vždycky byla mazlící se typ člověka. Potřebuji hodně doteků, objetí, lásky. A jakmile tohle nemám, mám pocit, že mi něco chybí a přichází frustrace a touha. Touha po přijetí,“ vypisovala se Svátková, která se před pár dny veřejně přiznala k tomu, že s manželem prožívají krizi a spí odděleně. Místo toho, aby to probrala v klidu se svým mužem, vypisovala si srdéčko na internetu…

Láska je podle ní nezbytná. „Když jste malé miminko, je to jedna z věcí, bez kterých se váš mozek správně nevyvine. Bez lásky a objetí v dětství se stanete tím zvláštním podivínem, asociálem a konfliktním dospělým, který neumí vytvářet zdravé a klidné vztahy,“ myslí si. Zdroje neuróz a problémy se začlenit ve společnosti podle ní vznikají už u rodičů – ty si totiž děti vybrat nemohou. „Je to na našich rodičích, jak moc jsou připraveni rodiči býti, se vším, co k tomu patří: láskou a bezpečím zejména.“ Nenápadně tím naráží na fakt, že ji samotnou rodiče vedli k dokonalosti, která u ní později vyústila v mentální bulimii. I z té se musela vypsat, a tak dala vzniknout knize Prostor pro duši.

Zároveň sympaticky přiznává, že všechny tyhle její domněnky pocházejí jen z její hlavy a nejsou podložené nějakým studiem nebo znalostmi: „Upřímně, knih o výchově jsem moc nepřečetla. Nakonec jsem se vždycky řídila vlastní intuicí a srdcem. A taky udělala plno chyb a mnoho situací jako matka naprosto nezvládla. Mateřství se nedá naučit ani načíst z knih. Musíte cítit, co je správné pro vás a vaše dítě, i když je to něco úplně jiného, než tvrdí vaše zkušenější sousedka nebo kamarádka nebo radí babička,“ uzavřela.

Video
Video se připravuje ...

Vlastina Svátková z GangterKy: Z bulimie jsem se musela vypsat Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
28 fotografií