„Poslední rozloučení se bude konat v sobotu 8.12. ve 14:00 hodin v místním kostele Sv. Martina v Kamberku,“ oznámil dopředu syn zesnulého herce Martin, který žije v Německu a působí tam jako přední dětský kardiochirurg.

Smuteční obřad se začal připravovat s předstihem. Zhruba půl hodiny před začátkem posledního rozloučení už před kostelem v Kamberku začala hrát kapela takty smuteční hudby a v předstihu dorazili také místní hasiči. Samotný hodinový obřad začal s úderem druhé hodiny a během něj se s Kostelkou rozloučil místní duchovní.

VIDEO: Pohřeb Lubomíra Kostelky

Video
Video se připravuje ...

Lubomír Kostelka pohřeb Lukáš Červený

Kostelík v Kamberku, kde Kostelka žil několik dekád, zaplnila více než stovka smutečních hostů včetně pozůstalých - kromě syna Martina s manželkou také vnuk David, vnučka Tereza s manželem Jiřím či neteře Lea a Šárka a synovec Thomase. Místní hasiči stáli jako čestná stráž u rakve, na kterou Martin za začátku obřadu postavil tátovu fotku.

Rozplakal i rozesmál proslov starostky Kamberku Aleny Jenšíkové, která prozradila, že zesnulý herec bude všem místním velmi chybět. „Jako žena musím vyzdvihnout, jak byl neuvěřitelně galantní. Rádi jsme ho potkávali při jeho procházkách obcí, cestou na poštu či do místní hospůdky. Rádi jsme ho navštěvovali u něj doma, kde nás vždy pohostil výrobky různého skupenství a vyprávěl nám historky ze svého hereckého života nebo zážitky se svým kamarádem Vladimírem Menšíkem," prozradila starostka a tím, že její díky za všechny občany obce je i za řadu sponzorských darů, které herec obci věnoval.

Z filmových tvůrců dorazil pouze režisér Tomáš Magnusek (34), v jehož filmu Pamětnice si Kostelka zahrál v roce 2009. "Nevýhodou vysokého věku je, že přežijete své kolegy a kamarády. Z generace pana Kostelky už je naživu snad jen Jan Skopeček a Karel Fiala," připomněl Magnusek.

Česká televize, kde Kostelka dlouhou dobu působil coby děda Lubin v Kouzelné školce, věnec ani květinu neposlala. Přišli ale zavzpomínat oba herci a dabéři, kteří svůj hlas v Kouzelné školce propůjčili postavičce skřítka Františka. Ota Jirák (69), který skřítka mluvil pouze v úplných začátcích pořadu v 90. letech, a Tomáš Juřička (58), který po něm namlouvání převzal a mluví Františka dodnes.

Pohřeb skončil v 15 hodin vynesením rakve . Čestná stráž hasičů ji ale neopustila ani poté a s pohřebním vozem se vydala na poslední cestu Kamberkem.

VIDEO: Kostelka v době, kdy slavil 90. narozeniny: Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám...

Video
Video se připravuje ...

Kostelka v době, kdy slavil 90. narozeniny: Už tři roky nemám ženskou! Teď už budu žít sám... Petr Macek, Jan Jedlička

 

Fotogalerie
88 fotografií