Rozepře ohledně půjčování syna jeho tátovi Tomáši Figurovi (38), s nímž se Renata rozvádí, vedly až tak daleko, že malého Tomáška odvezla (či nechala odvézt) do Indonésie. Otec, který ho neviděl 16 měsíců, zalarmoval policii a ta po něm vyhlásila pátrání, do něhož se zapojil i Interpol.

„Myslela si, že když ho uklidí daleko, tak se k němu jeho táta nedostane, a vyzraje tak na systém,“ svěřil Blesku dobře informovaný zdroj. Po 100 dnech pátrání ale Tomáška úřady přece jen vypátraly, a to v Jakartě, odkud se pokoušel se svým strýcem (bratr matky) vycestovat ze země.

Většina zdravě uvažujících lidí nad takovým chováním jen nechápavě kroutí hlavou. „To, co paní Figurová předvedla za scény ve chvíli, kdy na ni soudce uvaloval vazbu, donutilo vyšetřovatele požádat o její kompletní psychiatrické vyšetření,“ prozradil zdroj. I to byl prý jeden z důvodů, proč bylo vydáno předběžné opatření, které zamezuje jakémukoli styku Tomáška a jeho matky.

Bez trestu?

Psychiatr má také šanci odhalit, zda scénu nesehrála účelově. „Pokud bude prohlášena za duševně chorou, má velkou šanci, že za zinscenování únosu unikne bez trestu,“ dodal zdroj, který má k Figurové velmi blízko. Heidi Janků ale ze všeho nejvíc leží na srdci její prasynovec. „Teď bude důležité, aby byl Tomík v klidu a zvykl si na normální život, protože to, co žil, doposud normální nebylo,“ tvrdí zpěvačka.

Obviní i bratra matky?

Otázkou zůstává, zda bude obviněn její bratr, který Tomáška před vlastním otcem ať už vědomě, či nevědomě pomáhal ukrývat. „Pokud by si byl vědom, že se jedná o únos, přesto s dítětem do ciziny odjel a tím se na únosu podílel, pak je trestně odpovědný,“ řekl Blesku právník JUDr. Jan Černý. Policie se Blesku k tomu, zda byl nebo je zadržován, nevyjádřila.

Fotogalerie
9 fotografií