Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dědicové po Miloši Formanovi (†86) budou v balíku: Stamilionové dědictví!

/
  • Miloš Forman a jeho cenné pozemky
    16. dubna 2018 ● 13:06

    Notáři v USA a v Česku rozdělí mezi dědice po Miloši Formanovi nemovitosti za stovky milionů korun! Nacházejí se přímo v New Yorku, v jeho okolí a také na Plzeňsku. Deník Blesk zjistil, o jaké stavby jde.

     

  • 1.

    Byt v New Yorku

    U domu, v němž má Forman v New Yorku apartmán, natáčel na podzim reportér Blesku Luboš Procházka.
    Autor: Nguyen Phuong Thao/Reflex, L. Procházka, Google Maps, Reuters, ČTK

    Místo: New York, u Central Parku

    Současná cena: cca 411 milionů korun

    Když Forman po okupaci Československa v srpnu 1968 zůstal v USA (pracoval tam na filmu Taking Off ), neměl skoro žádné peníze. To se ale rázem díky jeho šikovnosti změnilo. Za první snímky si koupil v domě u newyorského Central Parku apartmá, které ho v polovině 70. let tehdy vyšlo na cca 2 miliony dolarů (cca 41,5 milionu korun). V současnosti je jeho cena podle propočtu 20 milionů dolarů (cca 411 milionů korun). Do apartmá jezdil ze svého ranče nedaleko New Yorku pravidelně ještě před pár lety, pak už ale návštěvy omezoval. A tak se do něj nastěhovala jeho mladší dvojčata Andy a Jim, kteří studují v New Yorku. Občas v něm přespávala i režisérova žena Martina (52). Naposledy loni v prosinci.

     

  • 2.

    Domy a pozemky

    Dům v Lešovicích
    Autor: Nguyen Phuong Thao/Reflex, L. Procházka, Google Maps, Reuters, ČTK

    Místo: Lešovice

    Současná cena: desítky milionů korun

    Blesk při bližším pátrání zjistil, že Formanovi a jeho druhé manželce Věře Křesadlové- Formanové (74) napůl patří chalupa, stodola a velký pozemek v romantické vesničce Lešovice na Plzeňsku. Hodnota nemovitostí jde podle námi oslovených realitních makléřů do desítek milionů korun.

  • 3.

    Ranč a pozemky

    Obrovský lán půdy s lesem a rybníkem, na kterém stojí dva domy. Nechybí ani obří bazén, tenisové kurty, zahradní domek…
    Autor: Nguyen Phuong Thao/Reflex, L. Procházka, Google Maps, Reuters, ČTK

    Místo: Warren, Connecticut (nedaleko New Yorku)

    Současná cena: cca 100 milionů korun

    Obrovské peníze vydělal Forman díky snímku Přelet nad kukaččím hnízdem z roku 1975, který získal pět Oscarů a vydělal po celém světě skoro 300 milionů dolarů (cca dnešních 6 miliard korun). Stal se tak sedmým nejvýdělečnějším snímkem své doby. Forman, který do té doby žil v New Yorku, si konečně mohl v roce 1979 dovolit dům. Zakoupil si ranč v Connecticutu v přepočtu za 15,5 milionu korun. O 11 let později, to už měl za sebou i osmioscarového Amadea, ranč rozšířil a zakoupil sousední pozemek s budovou. (Pozn. red.: Současná cena ranče a nemovitostí je cca 100 milionů korun.) Stále ale bydlel ve svém newyorském bytě u Central Parku a na venkov jezdil jen sporadicky. Až když se oženil s Martinou Zbořilovou (52), přestěhoval se na ranč natrvalo.

     

  • 4.

    Tajemství ranče

    Formanův ranč byl původně stodolou. Ještě v padesátých letech v něm žily krávy a nahoře bylo seno. Režisér dům koupil od malíře Erica Sloanea, který v něm měl ateliér. Před přestěhováním v domě ještě něco přestavěl a na stěny pověsil obrazy Jana Špály a Jana Zrzavého a lednici naplnil lahvemi s plzní. 

    Do haly ranče si pořídil velikánský kulečník, při jehož hře se mu s přáteli perfektně debatovalo.
    Autor: Nguyen Phuong Thao/Reflex, L. Procházka, Google Maps, Reuters, ČTK

    Video: Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo

    Video
    Video se připravuje ...

    Zemřel režisér Miloš Forman (†86): Jeho žena Martina řekla, co se stalo Blesk TV

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 17

orol1: no vsak jej odkazal, je to v clanku.

(16. 04. 2018 21:20)

homoerectus: Velice primitivní názor.

(16. 04. 2018 20:43)

paralenka: Pleskači, vy máte ještě víc naspěch než "zarmoucená vdova"! Všechno je to podivné, náhlá smrt, superrychlý pohřeb, prý dle jeho přání. Cosi je shnilého ve státě dánském! Světově známý režisér a za dva dny šup s ním do země? Bez rozloučení blízkých z filmařské branže a známých, kteří k němu měli vztah? No hlavně že Plesk už dělí miliony. Chce se mi blejt...

(16. 04. 2018 18:19)

karancita: A co je Plesku do toho? Je to tak vždycky,někdo slavný a vlivný zemře a druhý den se ihned objeví článek, kolik budou dědit. Měli byste se nad sebou zamyslet!!!!!! Vy jste mu nic nedali.

(16. 04. 2018 15:52)

majojo: A co se můžete posrat, bulváři? Vždyť si na to vydělal - a že uměl. Ne jako někdo, kdo slintá do médií nebo zaclání v parlamentu.

(16. 04. 2018 15:30)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy