Herecká legenda, které kamarádi přezdívali Bróďa, trpěl celý život depresemi, ačkoliv se to snažil maskovat suchým černým humorem. „Nejhorší je, že každý to chápe u Miloše Kopeckého (ten trpěl maniodepresivní psychózou), a mně to nikdo nevěří,“ postěžoval si herec na stará kolena.

Není divu, že nakonec své problémy nezvládl a vzal si život. Podle Stelly Zázvorkové se na něm zle podepsala i návštěva liberecké nemocnice na konci března 2002. Po mozkové příhodě a s těžkou cukrovkou tam tehdy ležel Miroslav Horníček (†75). Stella se za ním jela podívat a vzala Brodského s sebou, čehož pak hořce litovala. „Měla jsem dopředu vědět, že to neunese,“ kála se Zázvorková.

Video
Video se připravuje ...

19 let od sebevraždy Brodského (†81): Co bylo jeho největší tajemství? Videohub

Pohled na slavného komika a kamaráda, jak leží bezmocně na přístrojích, totiž Bróďu doslova zlomil. „Posadili nám ho, ale bylo to zbytečné. S těma vyhaslýma očima to už nebyl on,“ vyprávěla před lety herečka, kterou život také nešetřil. Přežila totiž jedinou dceru Janu (†15), která spáchala sebevraždu.

Brodský byl ale doslova v šoku. Vyděsila ho představa, že jeho dlouholetý kolega už o sobě vůbec nedokáže rozhodovat, a nechtěl skončit stejným způsobem. Podle jeho první ženy Bíby Brodské (94) ho sice děsil i život, ale smrt ještě víc. „Celý život mluvil o smrti, ale bál se hlavně umírání,“ potvrdila i Zázvorková.

Ta hned nepoznala, co se s Vlastimilem děje, i když jí bylo divné, když jí 14. dubna 2002 nepřišel popřát k osmdesátinám ani do Divadla ABC, ani do restaurace U Rotta. Dokonce jí nebral ani telefon. Za pět dní se jí za to Brodský omlouval v dopise. „Tak nějak se omlouval, že nebylo v jeho moci jít do velké společnosti. Abych se za to na něj nezlobila a abych ho pochopila,“ vysvětlovala Stella. „Bylo to zvláštní psaní, dala jsem si to dohromady až potom,“ dodala.

Pravý význam dopisu pochopila až druhý den dopoledne, tedy 20. dubna 2002, když se dozvěděla, že Brodský se na své milované chalupě na Slunečné zastřelil. České herecké nebe se tak rozrostlo o představitele krále Hyacinta z Arabely i ředitele z filmu Ať žijí duchové!

Smutnou povinnost při té příležitosti měla jeho první žena Bíba. Právě ona totiž musela zprávu o jeho skonu sdělit jeho dvěma dětem, svému synovi Marku Brodskému (57) i Tereze Brodské (48), kterou herec měl s Janou Brejchovou (77). „Marek se vyboural, když jsem mu to zavolala, a Tereza byla právě ve Švýcarsku. Hned jela domů,“ líčí Bíba jeden z nejhorších momentů ve svém životě.

Brodský se zastřelil pouhé tři týdny po osudné návštěvě Horníčka v nemocnici. Ten kolegu přežil jen o dalších 10 měsíců, zemřel po dvouletém pobytu v libereckém špitále 15. února 2003. Stella šla oběma přátelům na pohřeb. Sama zemřela na infarkt 18. května 2005.

VIDEO: Brodský překonal těžké zranění při natáčení Návštěvníků. O co šlo?

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Návštěvníků: Brodskému při natáčení vybouchla slivovice. Jindřich Bíč, Karolina Hošek

 

Fotogalerie
45 fotografií