Při hodině tělocviku jí učitelka neopatrně hýbla hlavou a jedenáctiletému děvčeti takřka zlomila vaz. Úraz páteře připoutal Ilonu do křesla, v němž pak proseděla celou pubertu. A začala nabírat na váze...

Lékaři jí výrazně omezili pohyb. Jedla sice stejnou stravu jako „zdravé“ děti, k ní ovšem taky baštila sladkosti. „V té době jsem měla kolem devadesáti kilo. To bylo ve třinácti letech při výšce sto šedesát sedm centimetrů docela dost. A musím přiznat, že jsem si tu váhu držela celkem dlouho,“ přiznala Babková v pořadu Úsměv vám sluší na Blesk.cz.

Jsou dvě věty, které si s sebou nesu celý život. Říkali mi: Dokud budeš tlustá, nikdy ti to slušet nebude! A pak taky: Jen hezký holky můžou něco dokázat,“ svěřila se žena, které tyto urážky snižovaly sebevědomí. Po promoci na vysoké škole Ilona odcestovala do zahraničí, kde vinou stresu, nedostatku spánku a nepravidelného jídelníčku začala opět přibírat.

Video
Video se připravuje ...

Proměna Tereza Kühnelová, Lukáš Červený, Mária Rušinová

Ani nevím, jak se to stalo, ale najednou jsem měla za dva roky sto třicet kilo!“ děsí se ještě dnes. V tu chvíli už měla kvůli silné obezitě zcela zničená záda. „Stačila i malá procházka a bolesti byly tak silné, že jsem se nemohla už ani otočit v posteli. Musel mě otáčet přítel.“

Takové zoufalství dohnalo tehdy pětadvacetiletou Ilonu k lékaři. Od základu musela změnit jídelníček, vůbec poprvé po 14 letech začala lehce sportovat a za posledních sedm let se jí podařilo shodit pod metrák. „Teď se pohybuji kolem stovky, ale jsem teprve v poločase. Doufám, že mi proměna pomůže nakopnout se do druhé půlky,“ usmívala se Babková, která se nemohla dočkat, až se uvidí v zrcadle.

Boubelky, nebojte se barev

Z nového vzhledu byla Ilona nadšená a hned se všech vyptávala, jak si vizáž udržet. Největší změnu zaznamenaly vlasy. „V dnešní proměně se zaměřím hlavně na střih, s tím si budu muset hodně pohrát. Barva je víceméně v pořádku,“ vysvětlil kadeřník Jakub Sak.

Krásné oříškové oči Ilona prý zdědila po své pratetě Lídě Baarové, a tak si s nimi vizážistka Marta Pelikán Vlásenková vyhrála. Použila přírodní zemité barvy, lehce upravila tvar obočí a úzké rty zvýraznila přirozeně červenou barvou.

„Slečna Ilona si poprvé v životě zkusila overal a v Marks & Spencer jsem pro ni vybral šaty pro plnoštíhlé. Také jsem jí ukázal, že se nemusí bát barev. Není vždy pravidlo, že černá barva zužuje. Opticky vždy záleží na správném střihu a délce šatů,“ poradil jí stylista Karel Dominic Stix.

Rada psycholožky: Co tě nezabije, to tě posílí!

„Různá omezení, která nám kvůli zranění přichází do života, mohou být zároveň výzvou pro vlastní potenciál. Jak se říká, co tě nezabije, to tě posílí! Dívky by si měly dát pozor, aby se jim drastické hubnutí nevymklo z rukou a z obezity nesklouzly do anorexie. Měly by mít podporu rodiny a měly by se obrnit vůči poznámkám okolí. Posměváčka uzemnit reakcí, že jsou samy se sebou spokojené, nebo rovnou požádat o radu, ať jim s hubnutím pomůže,“ radí psycholožka Martina Viewegová.

Fotogalerie
36 fotografií