V dalším díle pořadu Úsměv vám sluší odborníci proměnili životem zbídačenou Hanu Mareškovou, která si s bývalým manželem prožila hotové peklo. „První facku jsem dostala, když jsem držela půlročního syna v náručí, za to, že malý brečel,“ svěřila se Hana reportérce Tereze Kühnelové. „Pak to bylo mnohem horší. Manžel mi neustále nadával, bil mě a trýznil. Jednou jsme byli v kuchyni, bydleli jsme v sedmém patře, a on mě vzal za nohy a zavěsil mě z okna, že mě vyhodí. Nechal toho, až když to uviděl starší syn,“ vzpomíná na hrůzu, kterou si před lety prožila.

Tyranie ze strany manžela se postupně zhoršovala a Hana skončila v psychiatrické léčebně. „Psychicky mě deptal tak, že jsem se složila. V roce 1996 jsem ležela čtrnáct dní na psychiatrii, kde mi diagnostikovali schizofrenii,“ svěřila se Marešková, která se bude doživotně léčit.

Video
Video se připravuje ...

Schizofrenička Hana v proměně: Manžel mě věšel za nohy z okna! Blesk TV

Útočiště Hana tehdy nacházela v práci, z té ale později kvůli exmanželovi odešla. „Řekl mi, ať dám výpověď, a já jsem ji jak trouba dala. A on požádal o rozvod, takže jsem neměla žádné zázemí, abych mohla vychovávat syny,“ zoufá si Marešková.

Nechtěla jsem, aby měli kluci trauma z rozvodu a z tahanic u soudu, tak jsem z domova odešla a odstěhovala se do Prahy. Za klukama jsem pravidelně jezdila, ale pak mi to můj psychiatr již dál nedoporučoval, tak jsem je přestala navštěvovat. Naposledy jsem je viděla v roce 2006. Do smrti si budu vyčítat, že jsem je opustila, protože vím, že mi to kluci asi neodpustí,“ přiznala Hana s tím, že od synů odešla, když jim bylo osm a devět let.

Kvůli schizofrenii je Hana v invalidním důchodu, dostává 5 800 Kč měsíčně. Na nájem nemá, proto už léta žije na ubytovně, za kterou měsíčně platí 4 300 Kč. Na živobytí jí moc nezbude, třikrát v týdnu tedy pracuje jako barmanka za 1 100 Kč měsíčně.

Dřív jsem jedla čínské polévky, pak chleba s máslem a teď jsem začala kupovat rohlíky. Do práce si občas vařím rýži nebo těstoviny, někdy si koupím polévku za 19 Kč,“ šokovala Marešková svými příjmy. V současné době šetří peníze na přední zuby, o které kvůli paradontóze přišla.

Za 6 hodin novou ženou

Tentokrát si Hanu vzal do parády kadeřník Jakub Sak, který okamžitě věděl, v jakém účesu Hana nakonec odejde. „Paní měla dlouho nestříhané a po domácku barvené kadeře. Vlasy nejprve trochu zesvětlím a sestříhám. Nemůžu ale zkracovat moc, pak by se jí kroutily konečky,“ vysvětlil kadeřník.

Hana přijela lehce nalíčená, proto ji vizážistka Marta Pelikán Vlásenková musela nejprve odlíčit a pak se teprve mohla pustit do práce. „Hana má velmi krásné oči, proto jsem volila jen přirozenější barvy. Úzké rty jsem pak zvýraznila rtěnkou. Proměňovaná paní neměla téměř žádné obočí, jak bylo světlé, proto jsem ho musela lehce obarvit,“ prozradila.

Stylista Karel Dominic Stix vybral pro Hanu hned několik modelů z obchodu Marks & Spencer, ve kterých se rozzářila. „Hanka přiznala, že vůbec nenosí podpatky, což je škoda, protože není moc vysoká. Šaty by měla volit v délce ke kolenům nebo lehce pod kolena. Nedostatky vždy může zakrýt nějakým pěkným sáčkem,“ radil stylista.  

Rada psycholožky Martiny Viewegové:

Stejně jako v předchozích případech je nutné zdůraznit, že domácí násilí se musí řešit ihned. Dostat facku za to, že dítě pláče, je naprosto šílené. Týrané ženy by neměly na nic čekat a měly by okamžitě jednat, protože se násilí postupně stupňuje. Co se týče ztráty kontaktu s dětmi, Haně bych doporučila napsat jim zprávu nebo vysvětlující dopis. Neměla by ale nutit děti do odpuštění, i dítě má nárok neodpouštět. Je to jeho svobodná volba.

Fotogalerie
32 fotografií