Psal se rok 1994 a bláznivá blondýna Tereza diváky zdravila: Čágo belo, šílenci a startovala tak hitparádu ESO. Tu moderovala čtyři roky a stala se jednou z nej osobností showbyznysu. „Chci hrát, psát a zpívat. A ve třiceti chci Oscara,“ prohlašovala tehdy Tereza.

Nepovedlo se jí to. Grandiózní plány si zničila sama. Propadla LSD, poté pervitinu. „Měla jsem obrovský úspěch a byla jsem moc mladá. Asi jsem to neunesla,“ komentuje Pergnerová raketový vzestup, který jí téměř zničil život.

V roce 1996 dobrovolně odjela do léčebny a jala se na školách a diskotékách přednášet, jak a proč jsou drogy devastující a v mnoha případech i smrtící. A protože začala vykřikovat, že je jí konečně přednější rodinný život než kariéra, v roce 1998 v Esu skončila. Porodila Samuela a zase si píchla Slehla se po ní zem a v roce 2000 přivedla na svět syna Samuela. Otec Terezina syna dodnes není v rodném listu uveden. Je to ale František Vomáčka, se kterým opět začala fetovat. Byla zase závislá – tentokrát na heroinu, za který utratila všechno, co si jako »Čágo belo« vydělala. „Byly to miliony,“ přiznala dokonce Tereza.

Rodila jsem v absťáku

„Myslím, že není horšího okamžiku než rodit vlastní dítě a vědět, že vám běží čas absťáku. Že se pak probudíte, máte syna, víte, že se jmenuje Samuel, ale jediný, co skutečně řešíte, je, že nemáte dávku. Sestřičce jsem tehdy večer, asi se třiceti stehy na břiše, namluvila, že musím urgentně jet domů a odběhla jsem si sehnat dávku,“ přiznala Pergnerová.

Milion za porno

Drogy byly také důvodem, proč v roce 2002 nafotila snímky pro časopis Leo, za které zinkasovala tři miliony korun. „Všechny peníze mi protekly žilou. Několikrát jsem zastavila automobil. Pokud jde o ty fotky, udělala jsem chybný krok,“ řekla moderátorka.

O Samuela se tedy starali její rodiče. Matka, ostatně jako každá, byla chápající a ze všech sil se snažila, aby vnouče vyrůstalo v klidu a v normálním prostředí. Terezu se pokoušela chápat a domlouvala jí. Byla nešťastná, přála si umřít, svoje hoře ale nedávala najevo. To Terezin otec, slavný textař Eduard Pergner, nehořekoval. Zahořkl a svoji dceru nechtěl vidět, slyšet, manželčinu pomoc nepodporoval, spíš ignoroval. Zemřel, když byl Samuelovi rok, a s Terezou to neotřáslo.

„Cítila jsem úlevu,“ prohlásila zpěvačka a vzápětí dodala: „Byl to s ním teror. Celý život. Ale dotklo se mě to. Bylo mi to líto, že umřel, ale úlevu jsem vážně cítila.“

Tereza se pak vdala za Dalibora Korejse, který se stal otcem malému Samuelovi. Závislost na drogách měla ale Tereza stále. Dokonce dostala podmínku, protože je distribuovala.

Z léčebny na venkov

V léčebně byla ještě několikrát a v roce 2004 se vrátila na obrazovku. O čtyři roky později se rozvedla, porodila dceru Natálii, jejímž otcem je Jiří Chlebeček. S ním a dvěma dětmi se odstěhovala z Prahy na vesnici a opět narazila, nedávno se musela vystěhovat z domu, o jehož vlastnictví jí Chlebeček lhal. Štěstí se na ni usmálo alespoň v pracovním životě, když na jaře vyhrála konkurz na moderátorku novácké reality show Farma.

Fotogalerie
11 fotografií

Co na to psychiatr Jan Cimický?

„Terezin příběh znám až moc dobře. A jsem přesvědčen, že zrovna jí se skutečně z drog povedlo vymanit. Byla hodně dole a velmi ji podržela máma Jana, která vždy věřila, že to zvládne. A Tereza to dokázala jako jedna z mála. Má za sebou opravdu těžké životní peripetie a situace, kdy byla skutečně na dně. Není to ale žádný slaboch, a tak nabrala sílu jít dál a bojovat. Samozřejmě kvůli dětem, penězům, aby je uživila, ale také proto, aby ukázala, že drogy byl jen omyl, že stále dokáže ve své profesi víc než její konkurenti.“