Dramatické jsou ale i životy ostatních hlavních hrdinů ze známého filmového muzikálu. Jak dopadli filmový Filip, Hanka a Honza?

Z Filipa je kanadský pediatr

Vladimír Pucholt (67)

Z hlavních herců ve Starcích na chmelu byl Vladimír Pucholt, který si zahrál Filipa, nejzkušenější. Před rolí ve slavném muzikálu se objevil už ve více než desítce filmů. V době ruské okupace v roce 1968 však život Pucholta nabral zcela nový směr. Emigroval do Anglie a na herectví se vykašlal. Štěstí zkusil v medicíně, kterou nakonec úspěšně vystudoval. „Medicínu jsem chtěl studovat i v Čechách, ale z kádrových důvodů mi to nebylo povoleno,“ řekl před lety v pořadu Na plovárně Pucholt. Jako lékař v Anglii dlouho nezůstal a ještě jednou se přestěhoval, tentokrát do Kanady. Usadil se v Torontu a dodnes tam působí jako pediatr. „Já jsem nikdy nebyl patriot. Myslím si, že jako lidi jsme součástí něčeho většího, než je naše zemička,“ dodal. Vrátit se do Čech donutil Pucholta po téměř třiceti letech až špatný zdravotní stav jeho tatínka, se kterým se přijel rozloučit.

Vladimír Pucholt se vykašlal na herectví a dal se na medicínu
Autor: Adam Daniel, ČTK a abl

Hanku zničil úraz

Ivana PAvlová-Hoblová (63)

Do filmu se Ivana dostala přes vyhraný konkurz jako sedmnáctiletá dívka. Později po vystudování konzervatoře přijala nabídku tančit v uměleckém souboru Balet Praha. Tam poznala životního partnera, režiséra Pavla Hobla, který kvůli ní odešel od manželky a dcery. Aby mohla být Ivana s Pavlem častěji, opustila Balet Praha a nastoupila do Divadla E. F. Buriana, kde v roce 1967 zažila osudný úraz. Při jedné zkoušce na ni spadl kovový žebřík a zranil ji na hlavě a krku. Zpočátku to vypadalo, že se z toho zotaví. Jenže o deset let později začala herečka a tanečnice omdlévat, špatně viděla a často trpěla epileptickými záchvaty. „V životě bych si bývala nepomyslela, i když jsem se z toho úrazu víceméně dostala, že to bude mít ještě nějaké následky dál,“ svěřila se Ivana Pavlová-Hoblová v pořadu 13. komnata. Ivana v roce 1983 ukončila kariéru a odešla do plného invalidního důchodu. Uzavřela se sama do sebe, přestala chodit do společnosti a slehla se po ní zem. „Stala se ze mě žena v domácnosti a bavilo mě to,“ dodala. Další ránu uštědřil osud Ivaně před třemi lety, kdy jí zemřel manžel.

Představitelka Hanky se po ukončení kariéry stáhla do ústraní
Autor: Adam Daniel, ČTK a abl

Honza zemřel jako úspěšný chovatel

Miloš Zavadil (†67)

Letos v září to budou tři roky, co podlehl rakovině představitel Honzy ze Starců na chmelu Miloš Zavadil. Na konci života však tento muž nebyl známý jako český herec, ale spíš jako rakouský chovatel koní. Zavadilovu cestu do Rakouska přitom odstartovali právě Starci na chmelu, díky kterým si ho všimli ve vídeňské Státní opeře a nabídli mu roli Cliff a v muzikálu West Side Story. Nabídku na roční působení v rakouském muzikálu samozřejmě Miloš přijal. Nakonec však u našich sousedů zůstal kvůli sporům s komunisty celý život. K zisku rakouského občanství mu pomohla příbuzná rodina von Welde, která ho adoptovala, a Miloš začal nosit její příjmení. Na začátku 70. let pak zanechal herectví a s nevlastním bratrem Ewaldem koupil v městečku Maria Anzbach usedlost Gestüt Gschwendthof a společně začali chovat koně. Jejich hřebčín se stal známým po celém světě. Koně z něj nakupovala do svých stájí třeba i anglická královna Alžběta. Zavadil si tedy nikdy nemusel vyčítat, že se na herectví vykašlal. „Umění mi ukázalo směr, a když k tomu přidám ten nejkrásnější pohled na svět z koňského hřbetu, nemám čeho litovat,“ řekl Zavadil před lety v jednom interview.

Filmový Honza v Rakousku vedl hřebčín
Autor: Adam Daniel, ČTK a abl

A co další herci z muzikálu?
Autor: Adam Daniel, ČTK a abl

1. Josef Koníček

Jako herec měl jen několik malých rolí v 60. a 70. letech. Daleko známější byl jako choreograf, který působil i v Národním divadle. Zemřel v sobotu 3.4. 2010 na selhání organismu.

2. Petr Musil

Po roli kytaristy ve snímku Starci na chmelu se po Petru Musilovi slehla zem. Pokud někdy spolupracoval na nějakém filmu, tak jako asistent kamery.

3. Josef Laufer

Po Starcích na chmelu pokračoval v rozjeté kariéře herce. Dodnes se objevil v téměř třech desítkách filmů a několika seriálech. Josef Laufer vystupuje také jako zpěvák.