Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ložnice podle feng-šuej. Jaká barva vám přitáhne klidný spánek i lepší sex?

/
  • (istock.cz)
    19. října 2022 ● 05:00

    Celý den lítáte v práci, okolo sporáku, dětí, nákupů, uklízení a večer už chcete jedno jediné. Padnout do postele a zavřít oči. Proto byste měli věnovat pozornost tomu, jak bude vypadat, čím bude vybavená i jakou barvu zvolíte.

    Samozřejmostí je mít kvalitní postel, matraci, přikrývky a povlečení, aby vás nebolela záda, nekýchala jste a nekousaly vás povlaky podřadné kategorie. Příjemná ložnice je základem kvalitního odpočinku. Věděla jste, že v posteli trávíme celou třetinu svého života?

     

  • 1.

    Kde spíme

    Určitě všichni chceme, aby se nám naše lůžko líbilo a zároveň něco vydrželo. Důležité však je i to, kam ho v místnosti umístíme. Architektka Magda Peštuková říká: „Postel je dominantou ložnice. Podle základních principů feng-šuej by vaše ložnice měla být místem klidu.“ Najděte také pro postel takzvanou vládnoucí pozici. Zpravidla je to nejvzdálenější roh ode dveří do pokoje, odkud je nejlepší výhled na celou místnost. Dalo by se říct, že vidět na celou místnost je stejně důležité, jako vidět při řízení na silnici, říká architektka. Dalším důležitým pravidlem je neumístit postel tak, abyste spala v poloze, v níž by nohy směřovaly ven ze dveří.

  • 2.

    Nad čím spíme

    Pod postelí by měly být pouze věci, které jsou svou podstatou určeny ke spaní a odpočinku, tedy ložní prádlo, a ne předměty patřící do botníku, kanceláře nebo snad do odpadkového koše. Nepatří sem ani nostalgické upomínky bývalého partnerského vztahu či manželství. Podle feng-šuej totiž všechny předměty připomínající bývalý vztah blokují lidské podvědomí a my pak nejsme schopni do svého života vpustit nový svěží vánek, nový vztah, nové přátele,“ říká Magda Peštuková.

  • 3.

    V čem spíme

    Dalším pravidlem pro kvalitní spánek je čistota a čerstvý vzduch. Před spaním ložnici ukliďte a vyvětrejte. „Chaos, špína, nepořádek, veteš – to vše podstatně snižuje kvalitu odpočinku, varuje architektka. Ovšem pozor, neblahé účinky nepořádku na spánek má i naprostá sterilita prostředí. Naše ložnice by měla být hlavně útulná. Když bude vypadat jako chodba nebo operační sál, nedojde ke zklidnění a uvolnění. Ráno pak nebude odpočatá ani mysl, ani tělo. Do ložnice byste měla volit barvy převážně zemité, tedy hnědou, tlumenou žlutou, pískovou, béžovou, šedobéžovou, okrovou nebo jemné pastelové barvy.

  • 4.

    Barvy v hlaní roli

    Důležitou roli hraje červená barva symbolizující život a štěstí, jako magnet přitahuje energii úspěchu.Tato barva vyvolává smyslnost, zvyšuje výkonnost a podněcuje k intimním hrátkám!

    Dejte například pod klasické prostěradlo ještě jedno červené, tím posílíte vztahy a šanci na úspěch v každé životní oblasti. Důležitou roli však hrají také doplňky, které už můžou být ve výraznějších barvách. Nejlepší jsou tlumenější ohnivé barvy – bordó, ruby, pudrová růžová či oranžová. Například na polštářích.

     

    Sháníte nábytek do ložnice a chcete ušetřit? Vyzoušejte náš Bazar Blesk!

Články odjinud

Dnešní horoskopy