Pondělí 26. července 2021
Svátek slaví Anna, zítra Věroslav
Oblačno, bouřka 27°C

Houbařské desatero + dva tipy navíc!

/
  • houby
    houby (iStock)
    15. července 2021 ● 06:00

    No sláva, tak už zase rostou! A jako každý rok se dozvídáme, že se zase někdo otrávil houbami. Stále se jedná o ty samé a notoricky známé zabijáky. Než se vydáte s košíkem do lesa, přečtěte si pozorně následujících deset rad. Mohlo by se totiž stát, že by se vaše doposud příjemné houbařské zážitky mohly změnit v příslovečnou noční můru.

  • 1.

    Jak sbírat?

    Sbírejte do košíku jen ty houby, u kterých jste si jistí, že je znáte. Posuzujte je podle více znaků, ať se vyhnete záměně. Zabarvení kloboučku může být různé i u stejného druhu hub.

  • 2.

    Neochutnávejte!

    Podle chuti nelze jednoznačně rozpoznat, zda je houba jedlá. Někdy může stačit jen olíznutí ruky, ve které jste houbu drželi, a může vám být špatně.

  • 3.

    Neodřezávejte!

    Houby neodřezávejte. Někdo houbu oddělí u země nožem, jiný ji vydloubne. Nejlepší je plodnici opatrně vykroutit rukou. Jedině tak lze celou houbu přesně a bezpečně určit! Nožíkem ji pak na místě očistěte.

  • 4.

    Nevěřte pověrám

    Nedejte na pověry. Například na tu, že jedovatou houbu rozeznáte na první pohled, protože má prsten na nožce, zapáchá a celkově vypadá odpudivě. Opak je mnohdy pravdou. Mnoho hub tomuto popisu neodpovídá. Vypadají krásně, a přesto jsou jedovaté.

  • 5.

    Kdy houby konzumovat?

    Nejezte houby před spaním. Houby jsou poměrně těžko stravitelné. Jestli jste si někdy dali na noc smaženici, určitě víte, o čem je řeč.

  • 6.

    Čerstvost především

    Sbírejte jen mladé a zdravé houby. Přestárlé, nadměrně vlhké, nebo dokonce plesnivé plodnice se mohou snadno stát nejedlými. Takové si do košíku rozhodně nepřidávejte.

  • 7.

    Tepelná úprava

    Houby neohřívejte. Opětovné ohřívání hub se nedoporučuje. Houby se tak můžou zkazit a následky konzumace jsou mnohdy podobné otravám ze zkaženého masa. Příčinou jsou toxiny vznikající rozkladem bílkovin.

  • 8.

    Skladování

    Sbírejte jen do košíku. Když houby nesprávně skladujete, můžou vám i jedlé způsobit zdravotní problémy. Stačí, když je uložíte do igelitové tašky nebo v teple do kufru auta. Pak můžete očekávat zvracení, bolesti břicha a silné průjmy.

  • 9.

    Kdy vyrazit do lesa?

    Nejlepší sběr je po ránu. Je nižší teplota, a tak plodnice ještě nejsou zapařené. Dobré je mít košík s víkem nebo ten klasický zakrývejte šátkem. Nenapadá vám do něj jehličí, a houby tak zůstanou čisté.

  • 10.

    Trvanlivost

    Skladujte v chladu. Všichni chceme mít doma čerstvé houby co nejdéle. Podaří se vám to, když je nebudete prát. Velké kousky podélně rozkrojte, zkontrolujte, jestli nejsou napadené, a uložte je volně rozložené na chladném místě. Menší a nepoškozené plodnice jen očistěte. Vydrží vám až týden.

  • 11.

    Správná výbava houbaře:

    • košík – aby se houby nezapařily a vy se pak jimi neotrávili,
    • nůž – na odřezání hub,
    • mobil – kdybyste se ztratili,
    • kompas – když ztratíte směr,
    • pevné boty – abyste si nezvrtli kotník,
    • pláštěnka – kdyby začalo pršet.
    • A hlavně! Do neznámého lesa choďte alespoň ve dvou…
  • 12.

    Kdy nejvíce rostou?

    Hlavní houbařská sezona probíhá většinou od poloviny května do poloviny července a od srpna zhruba do poloviny října. Vrcholem je měsíc září, záleží však na přízni počasí (na optimální vlhkosti a teplotě). Prudké výkyvy počasí růst hub nepříznivě ovlivňují. Ideální je stav, kdy se noční a denní teploty výrazně nemění.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy