Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vodu z vařených brambor už nikdy nevylijete! Pomůže vám totiž v nečekaných situacích

/
  • (istock.cz)
    13. června 2023 ● 06:00

    Brambory jsou jako příloha velmi oblíbené. Možná vás ale nikdy nenapadlo, že vodu, ve které se vařily, byste mohli ještě nějak využít. Přitom prospívá našemu tělu a je dobrým pomocníkem nejen v domácnosti. Inspirujte se osvědčenými tipy…

    To, že jsou brambory cenným zdrojem vitaminu C – tedy hlavně ty syrové – nejspíš víte. Vařením sice tento vitamin ubývá, ale i potom je tato příloha zásadním zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, zinku, fluoru a fosforu, mědi i železa. Už samotná konzumace brambor je tedy pro naše tělo přínosná. Ale výhod je ještě více, než byste čekali. Bylo by opravdu škoda, aby „bramborová voda“ skončila v odpadu. Na co vše se vám může hodit?

     

    TIP NA VIDEO: Připravte si lahodný recept: pečené citronové brambory!

  • 1.

    Bramborové leštidlo

     

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Horká a osolená voda z vařených brambor je překvapivě vynikajícím čističem. Pokud vás trápí připečené hrnce, příbory nebo připálené sklo u dvířek trouby, nemusíte zoufat. Zkuste použít bramborovou vodu. Pomůže s odstraněním mastnoty, ale skvěle vyčistí i různé zašedlé povlaky. Stejně tak se dá využít i na čištění stříbra. Příbory a šperky stačí na několik hodin namočit do dané vody a potom je pomocí hadříku dočistit a doleštit. Můžete ji použít i jako úklidový prostředek k vytření zašlapaného linolea. Po použití bude jako nové.

  • 2.

    Proti plevelu

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Další možnost, kterou ocení všichni zahrádkáři. Voda z brambor se hodí i k hubení plevelu. Je totiž bohatá na herbicidní toxiny, takže vás zanedlouho zbaví nežádoucích výhonků.

  • 3.

    Na vaření

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Může  ji využít také k „nastavení“ polévek nebo omáček. Díky tomu, že voda z brambor obsahuje škrob, dojde k tomu, že se vám pokrm velmi jednoduše zahustí. Bez nutnosti používat jíšku nebo třeba mouku.

  • 4.

    Proti mšicím

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Voda z vařených brambor je skvělým přírodním ochranným prostředkem proti mšicím. Jen pozor, měla by být neosolená. Stačí ji jen dát do rozprašovače a rostliny postříkat.

  • 5.

    Při kocovině

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Přehnali jste to trochu s oslavou a není vám druhý den dobře? Pak si pamatujte, že osolená a okmínovaná voda z brambor má pozitivní účinek také na podrážděný žaludek. Je tedy účinná právě i při kocovině. Stačí ji polykat po lžičkách v průběhu celého dne, uvidíte, že se vám brzy uleví.

    A pokud si dopřejete jednu sklenici této vody týdně, dojde k postupnému odvodnění a snížení kyselosti těla.

  • 6.

    Jako kloktadlo

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Trápí-li vás záněty v dutině ústní nebo parodontóza, vyzkoušejte na hojení a léčbu vodu z brambor. Budete překvapeni jejími účinky. 

  • 7.

    Pro krásné vlasy

    voda z brambor
    Autor: istock.cz

    Vychladlou a nesolenou vodou z brambor si také můžete přelít vlasy. Uvidíte, že budou poté krásně lesklé.

Přidat názor
Počet komentářů: 4
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy