Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Neplýtvejte zbytečně potravinami! 7 skvělých tipů na správné skladování, díky kterým vám vydrží mnohem déle

/
  • (istock.cz)
    28. října 2020 ● 06:00

    Existuje něco horšího než to, když koupíte krásné, čerstvé potraviny a musíte je brzy vyhodit, protože se zkazí dříve, než je sníte nebo uvaříte? Proto jsme připravili několik užitečných rad, které vám pomohou prodloužit jejich čerstvost…

    V hektickém každodenním životě často nestíháme zásoby včas spotřebovat a potraviny se mohou kazit. Jen v Evropě se například každý rok vyhodí asi 88 milionů tun nezpracovaných potravin. Více než 50 % tohoto odpadu pochází z domácností.* Jak tomu zabránit? Vyzkoušejte několik následujících tipů pro efektivní nakupování a skladování potravin a zjistěte, jak můžete snadno prodloužit životnost svých potravin…

  • 1.

    Přemýšlejte, co nakoupíte 

    skladovani
    Autor: istock.cz

    Před nakupováním je nejdůležitější vědět, co už doma máme, abychom zbytečně nenakupovali stejné potraviny, které nakonec nestihneme spotřebovat. Ideálně bychom si před nákupem měli udělat podrobný seznam a držet se ho. 

    Náš tip: Některé nejmodernější chladničky jsou už vybaveny kamerami a jejich obsah lze zkontrolovat kdykoli a kdekoli na mobilu nebo tabletu. Do obchodu bychom také neměli chodit hladoví. Pak většinou nakoupíme více, než skutečně potřebujeme.

  • 2.

    Oddělujte určité druhy ovoce a zeleniny

    skladovani
    Autor: istock.cz

    Začíná vaše miska s ovocem a zeleninou vypadat jako zapomenutý školní projekt jen pár dní po tom, co jste ji naplnili? Některé druhy ovoce uvolňují ethylen, což způsobuje dozrávání jiných druhů ovoce a zeleniny, ty mohou měknout a moučnatět. Ovoce, které produkuje ethylen, byste proto měli uchovávat zvlášť od ostatního. Jsou to například meruňky, jablka, avokádo, banány, kiwi, broskve, švestky a rajčata.

    Náš tip: Svářečka fólií je skvělá věc, ale postačí vám i potravinářská fólie. Pokud zabalíte banán do fólie, zabráníte vylučování ethylenu, který urychluje proces zrání. Nejlepší způsob pro zachování svěžesti bobulovitého ovoce je použití octa. Omyté ovoce zalijte vodou, aby bylo pod hladinou vody, a přimíchejte do vody 1 až 2 polévkové lžíce bílého octa. Nechte jej pak 15 minut odstát, pak ovoce opláchněte čistou vodou a jemně ho osušte papírovou utěrkou. Nemusíte mít žádné obavy. Chuť octa nebude na ovoci nijak znát.

  • 3.

    Dávejte pozor, co do ledničky nepatří

    skladovani
    Autor: archiv Bosch

    I když většině čerstvých potravin chlad svědčí, není tomu tak vždy. Studený vzduch v chladničce zabraňuje procesu dozrávání a například rajčata ztrácí svou aromatickou vůni. Nejlepší je ukládat rajčata do misky nebo košíku někde v kuchyni. Rozhodně do lednice také nedávejte exotické ovoce jako například banány, mango, melouny, citrusy nebo ananas, ale ani některé druhy zeleniny jako brambory, cibuli či česnek. Určitě budou chutnější, když je nevystavíte zbytečně nízkým teplotám. 

    Náš tip: Nevíte-li si rady, co do chladničky patří a co ne, pomohou vám chytré chladničky s integrovanými kamerami. Nejenže si můžete kdykoli a kdekoli zkontrolovat, co v chladničce máte, ale v aplikaci na mobilním telefonu nebo tabletu najdete i užitečné informace o jednotlivých potravinách, jejich správném uchování, tipy na recepty a další praktické návody.   

  • 4.

    Důležité je i správné místo

    skladovani
    Autor: istock.cz

    Možná nad tím vůbec nepřemýšlíte a nakoupené potraviny vždy našoupete do regálů bez rozmyslu. Jenže tím si dost škodíte. Dodržování správného skladování v lednici má totiž velký vliv na jejich čerstvost a kvalitu. I tím, kam přesně v chladničce potraviny uložíte, můžete ovlivnit jejich trvanlivost. Ovoce nebo zelenina vydrží déle a plné vitaminů v přihrádkách s možností přizpůsobení vlhkosti. 

    Náš tip: Tyto zóny nabízí ve svých chladničkách například značka Bosch pod označením VitaFresh. Tento systém vytváří optimální podmínky pro uchování veškerých čerstvých potravin. Pro uložení masa a ryb je zase ideální suchá zóna s nízkým stupněm vlhkosti a teplotou okolo 0 °C. Pokud nemáte k dispozici chladničku se speciální přihrádkou, můžete rybu vložit do misky s ledovými kostkami. 

  • 5.

    Do mrazáku nedávejte vše!

    skladovani
    Autor: archiv Bosch

    Pokud jste nakoupili nebo uvařili příliš, můžete potraviny samozřejmě zamrazit. Ideálně po jednotlivých porcích, abyste mohli jednoduše odebírat jen tolik, kolik budete potřebovat. Například zeleninu a ovoce je nejlepší mrazit ještě čerstvé, případně rozmixované, například do ovocného pyré. Mrazte po malých porcích a nezapomeňte všechny krabičky nebo sáčky označit datem zmrazení. Stejně jako u chladničky ale pozor na to, jaké potraviny mrazit lze, a jakým mráz naopak škodí. Do mrazničky například nepatří celá vejce. U syrových by praskla skořápka, uvařená vejce jsou zase po rozmrazení tvrdá. V mrazničce ale můžete uchovat samostatně žloutky a bílky, ideálně v malých miskách s víčkem nebo v sáčku. Salát nebo okurky obsahují hodně vody, která se v mrazničce změní v krystalky a zničí strukturu zeleniny. Jahody a rajčata je sice možné mrazit, ztratí tím ale svou chuť a strukturu. Pozor také na mléčné výrobky. V jogurtu a smetaně vzniknou mrazením hrudky, majonéza ztratí svou krémovost. Polotučné mléko ale můžete v mrazničce bez obav uchovat. 

    Náš tip: Mleté maso je velmi náchylné, rychle se kazí a mělo by se vždy co nejdříve spotřebovat. Pokud ho mrazíte, dejte pozor na to, aby mělo co nejplošší tvar. Ideálně ho zmrazte do více plochých krabiček nebo sáčků. Rychleji zmrzne, lépe potom rozmrzne a můžete ho lépe porcovat.

  • 6.

    Objevte kouzlo vakuování 

    skladovani
    Autor: archiv Bosch

    Omezit plýtvání čerstvými potravinami i zbytky hotových jídel pomáhá i stále oblíbenější vakuování. Potraviny vzduchotěsně uzavřete a vysajete z nich vzduch. Nedostanou se k nim kyslík ani vlhkost, jsou chráněny před vysycháním i spálením mrazem a vydrží déle. Nepotřebujete přitom žádné složité nástroje. 

    Náš tip: Například systém Bosch ErgoMixx Fresh jednoduše nacvaknete na tyčový mixér nebo šlehač a potraviny vložíte do potravinových dóz nebo speciálních sáčků, které je možné mýt v myčce a používat opakovaně. Stohovatelné vakuovací dózy jednoduše umístíte do chladničky, mrazničky nebo spíže, můžete si je s sebou vzít do práce nebo na výlet.  

  • 7.

    Jak nejlépe zužitkovat zbytky?

    skladovani
    Autor: archiv Bosch

    Pokud vám po večeři trocha jídla zbude, většinou existuje možnost, jak i malou porci znovu využít a spotřebovat. Například ze zbytku rýže, těstovin nebo brambor můžete jednoduše vytvořit nový chutný pokrm. Zkuste například tento jednoduchý recept na kaši: V hrnci rozmačkejte zbylé brambory a zeleninu a ohřejte s trochou másla a smetany. Můžete přidat i vejce a nakonec dochutit solí a pepřem, případně čerstvými bylinkami. Zbytky masa a zeleniny zase skvěle zpracujete do těstovin s curry z jedné pánve. Osmahněte cibuli a česnek, přidejte těstoviny, případně nějakou zeleninu, zalijte vodou s curry kořením a nechte mírně vařit. Až budou těstoviny hotové na skus, přidejte maso. Před podáváním můžete dochutit citronem, čerstvým koriandrem nebo oříšky.

    Náš tip: Zbyla vám trocha polévky nebo omáčky? Zmrazte je ve formičkách na muffiny nebo tvořítkách na led. Můžete je pak kdykoli použít pro dochucení při dalším vaření.

    https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste_en

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy