bedla vysoká   čirůvky   hlíva ústřičná holubinky hřib kovář  hřib smrkový  hřib koloděj  hřib královský  liška obecná  kozáci   křemenáče  penízovka sametonohá   ryzec pravý  ucho Jidášovo  václavky

Hřib smrkový

Ze všech pravých hřibů narazíte na hřib smrkový nejčastěji, protože rostě hlavně pod smrky, které v českých lesích převažují. Kromě toho je také mimořádně chutný. Jak ho bezpečně poznat a v jakém jídle je bezkonkurenčně nejlepší?

Hřib kovář

Chutná houba, na kterou můžete narazit prakticky kdekoli. Podívejte se, jak ji v lese poznat a na co si dát obzvlášť velký pozor při její přípravě. V galerii si pak prohlédněte krásné fotografie dalších druhů hřibů, ať máte přehled.

Hřib koloděj

Na tuto chutnou houbu, která patří mezi modrající hřiby, u nás narazíte celkem běžně. Víte ale, jak koloděje rozeznat od ostatních modráků, které mohou být nejen jedlé, ale i nejedlé nebo dokonce jedovaté? A na co si ještě u něj dávat pozor?

Hřib královský

Prohlédněte si ho, vyfoťte se u něj, ale netrhejte. Spatřit naživo hřib královský je snem každého zapáleného houbaře i mykologa, za jeho sběr ale hrozí pokuta. Víte co dělat, když tuto jedlou, ale velmi vzácnou houbu naleznete a hlavně jak ho odlišit od jiných hřibů? Řekneme vám to a navíc máme tip, kde ho můžete objevit.

Bedla vysoká

Jak bezpečně poznat oblíbenou bedlu vysokou a nesplést si ji s jedovatou bedlou, nebo dokonce smrtící muchomůrkou zelenou? Jak bedlu zpracovat a je tato houba vhodná na sušení? A proč bedly nikdy nesbírat na zahradě?

Václavky 

Sbíráte václavky?  Podívejte se na nejoblíbenější druhy václavek - smrkovou, obecnou a hlíznatou - a zjistěte, na co všechno byste si u těchto chutných podzimních hub měli dát pozor.

Liška obecná

Patří k nejoblíbenějším jedlým houbám, uděláte z ní výbornou omáčku, polévku nebo třeba smaženici. V lese ale můžete narazit na její nejedlou „sestru“: lišku pomerančovou. Jak je od sebe odlišit?

Ryzec pravý

Zatímco ryzec pravý a ryzec syrovinka jsou velmi oblíbené chutné houby, ryzec kravský je nejedlý a může způsobit otravu trávicí soustavy. Jak je od sebe odlišit? A jak si můžete jedlé ryzce připravit?

Čirůvky

I v době, kdy máte pocit, že houbařská sezona už skončila, můžete vyrazit na houby. Přesněji řečeno na čirůvky. Které jsou nejoblíbenější a jak je poznat? A na které čirůvky si dát pozor a proč?

Hlíva ústřičná

Věděli jste, že hlíva ústřičná je zimní houba, na kterou můžete vyrazit třeba o Vánocích?  Roste v bohatých trsech, takže pokud ji najdete, máte postaráno o večeři pro celou rodinu. A navíc si ji můžete usušit a rozdrtit, a vzniklý prášek užívat jako přírodní prostředek na snížení cholesterolu.

Penízovka sametonohá

Je oblíbená hlavně proto, že se díky svému výraznému vzhledu snadno rozpoznává a pravděpodobnost, že si ji s něčím popletete, je minimální. Roste v době, kdy je jiných hub v přírodě naprostý nedostatek. Navíc je to opravdová delikatesa, která obsahuje celou řadu prospěšných látek a kromě jídla si z ní můžete připravit i léčivou tinkturu.

Ucho Jidášovo

Chcete chodit s košíkem do lesa i v době, kdy je hlavní houbařská sezona dávno pryč? Vypravte se na ucho Jidášovo, houbu, kterou využijete nejen v kuchyni, ale i jako přírodní medicínu.

Holubinky

Holubinky se méně zkušení houbaři bojí sbírat, mnohé z nich přitom patří mezi delikatesy. Jak se v nich zorientovat, odlišit je od nejedlých holubinek a nepoplést je ani s dalšími nebezpečnými houbami?

Kozáci

U nás velmi oblíbený kozák březový a habrový byste si neměli poplést s žádnou nebezpečnou houbou, a proto jsou ideální pro začátečníky. Naučte se je poznávat, a stejně tak i vzácného kozáka dubového, kterého - pokud na něj narazíte - byste měli nechat v lese. 

Křemenáče

Mezi jednotlivými druhy křemenáčů houbaři často vůbec nerozlišují, což je ale škoda. Jak jinak totiž zjistit, který je nejlepší na řízky, do octa nebo na sušení? A který je ohrožený a neměli bychom ho proto vůbec sbírat?