Zamrazení je považováno za nejsnazší a nejzdravější způsob uchovávání většiny druhů jedlých hub. Jen bychom měli dávat pozor na správný postup. Určitě nestačí houby jen očistit, nakrájet a v sáčku strčit do mrazáku. Riskujeme totiž, že v nich zůstanou škodlivé látky. Jak na to tedy správně?

Čerstvé houby do mrazáku nepatří. Proč?

Čerstvou úrodu z lesa byste měla co nejdříve zpracovat. Houby dobře očistěte a buď zpracujte jako jídlo k okamžité konzumaci, nebo připravte na sušení či zmrazení. Důvod, proč by houby neměly mířit rovnou do mrazáku, je jasný. Houby totiž obsahují enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které houbu rozkládají. Během tohoto rozkladu se neustále uvolňují mykotoxiny, tedy nebezpečné škodliviny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají. A budou se tedy uvolňovat ještě několik hodin po tom, co je dáte do mrazáku. Když je poté rozmrazíte a uvaříte, budete pojídat zbytečně houby plné mykotoxinů, které škodí celému tělu. Nejvíce při konzumaci špatně upravených hub trpí slinivka.

Zbavte se toxinů za pár minut

Předejít tomuto problému ale není nic složitého. Stačí houby před zmrazením lehce podusit, třeba i spařením vodou z rychlovarné konvice, a pak už se nemusíte bát škodlivin. Očištěné a pokrájené houby ideálně poduste 5 minut na malém množství vody. Tato jednoduchá tepelná úprava před zamrazením je navíc i velice praktická. Houby totiž pustí i přebytečnou vodu, takže pak budete mít i mnohem více místa v mrazáku.

Houby k zamrazení: Které ano, které ne?

Podle uvedeného postupu můžete zamrazit v podstatě kterékoliv houby. Jen bílé hříbky si raději nechte na sušení. Začnou totiž krásně vonět až při minimálně dvoudenním pomalém sušení. A spařením byste zbytečně o specifické a krásné aroma přišli.

Uskladnění a rozmrazování

Připravené houby naporcujte do igelitových sáčků, které by měly být dokonale utěsněné, jinak by unikající vůně hub mohla ovlivnit ostatní potraviny. Při rozmrazování spotřebujte vždy celou porci a nenechávejte houby moc povolit, ztratily by pevnost a chuť. A jednou rozmrazené houby podruhé už určitě nezamrazujte. Obecně platí, že byste zamrazené houby měli spotřebovat maximálně do 12 měsíců. A další sezonu si nasbírat a zamrazit novou várku.