Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Je libo houpačku nebo kuchyňský ostrůvek? Co vše se dá vyrobit z palet

/
  • Pohovka z palet
    Pohovka z palet (Möbelix )
    24. května 2022 ● 05:00

    Palety jsou vděčný konstrukční materiál. Před lety zažívaly velký boom, pak se zdálo, že jejich obliba klesá, a nyní se zase vracejí na výsluní. Aby ne, jejich kreativnímu potenciálu a variabilitě se nic nevyrovná!

    Vedle ekonomického a ekologického aspektu  jsou  výhodami paletového nábytku i variabilita a neomezené možnosti. Vedle postelí, pohovek a konferenčních stolků se z palet dá vyrobit snad téměř veškeré vybavení domácnosti.

    Pojďte se s námi podívat na to, v co se mohou palety proměnit, a inspirujte se!

  • 1.

    Prostorná pohovka

    Autor: Möbelix

    Pohovka je asi nejoblíbenějším kouskem z palet. Zda půjde o malý gauč, rohovou sedací soupravu nebo pohovku s lenoškou, záleží jen na vás. Skvělé je, že sedáky si už nemusíte šít sami. V řadě e-shopů dnes najdete pestrou nabídku sedáků s rozměry vhodnými na palety. Ať už má vaše dílko opěrku či nikoli, vystelte si záda pohodlnými měkkými polštářky. 

    NÁŠ TIP: Plánujete umístit pohovku z palet na terasu či do zahrady? Nezapomeňte ji opatřit nátěrem, např. venkovní lazurou nebo olejem, který prodlouží její životnost.

  • 2.

    Konferenční stolek

    Autor: The Spruce

    Zda jen spojíte dvě zbroušené přírodní palety dohromady, natřete je barvou, nebo je dokonce opatříte praktickými kolečky a elegantní skleněnou deskou, to už je jen na vašem vkusu a preferencích. V každém případě získáte bytelný, prostorný a s kolečky i flexibilní konferenční stolek. Vzniklé poličky využijete k odkládání knih, časopisů nebo dálkových ovládání. Výhodou je, že stolek z palet se hodí hned k několika interiérovým stylům: industriálnímu, skandinávskému, modernímu i venkovskému.

     

    Návod na podobný stolek ve vintage stylu najdete v následujícím videu:

     

  • 3.

    Velkorysá postel

    Autor: pallet bedz

    Postel z palet může mít dvě podoby: jednoduchého letiště s matrací nebo plnohodnotné postele s čelem. Záleží na tom, kolik času a práce jí chcete věnovat, případně zda se jedná o řešení provizorní, nebo trvalé. Alternativou je také postel z palet s čelem z OSB desek nebo s úložným čelem z bedýnek. Pokud máte rádi přírodní styl, postel jen zbruste a opatřete interiérovou lazurou. Ke skandinávskému stylu bude skvěle ladit bílé provedení. A jestli se vyžíváte v barvičkách, sáhněte po pastelových křídových barvách.

     

    NÁŠ TIP: V každém případě si na paletovou postel pořiďte vyšší matraci, alespoň 15 cm vysokou. Bude se vám z ní lépe vstávat.

  • 4.

    Jídelní stůl

    Autor: ScrapHacker

    Pokud použijete palety v jejich původní podobě, bude výsledný kus nábytku těžký a poněkud nepraktický. Před výrobou jídelního stolu proto palety raději rozeberte na jednotlivé díly a vyrobte si z prkének jednolitou tenčí desku. Jako podnož můžete použít stavební kozy, je to nejjednodušší způsob. Stejně tak si ale můžete nechat vyrobit kovovou konstrukci od zámečníka či truhláře nebo k desce můžete přimontovat jako nohy masivní dřevěné hranoly.

     

  • 5.

    Obýváková stěna

    Autor: iStock

    Jestli půjde o nízké provedení jako na snímku nebo pověsíte palety na celou plochu stěny, závisí především na nosnosti zdi, ale také na vašich požadavcích. Do takto vzniklých polic můžete ukládat knihy nebo v nich lze pěstovat pokojové rostliny. Získáte tak stylovou vertikální zahradu s minimální investicí.

  • 6.

    Kuchyňský ostrůvek

    Autor: bhg.com

    Ostrůvek z palet je skvělý způsob, jak dodat hravost a útulnost i do moderních minimalistických kuchyní. Při použití elegantního antracitového nátěru, standardní pracovní desky z masivu a designově zajímavých barových stoliček se nemusíte bát, že výsledek bude působit lacině. A není to jediná věc v kuchyni, která se dá vyrobit z palet. Inspirujte se nápady v následujícím videu: 

     

  • 7.

    Houpačka z palet

    Autor: Bosch

    Tento nepřehlédnutelný prvek se stane skvělým oživením vašeho obýváku, dětského pokoje nebo balkonu. Případná patina není na škodu, naopak! Třeba takové zašednutí dřeva bude perfektně ladit např. se skandinávským nebo vintage stylem. Pro pohodlí stačí houpačku vystlat polštářky, sedáky nebo kožešinami a měkkými plédy. Perfektním doplňkem k paletové houpačce pak bude třeba stolek z poctivého špalku. 

    Autor: Bsoch

  • 8.

    Pracovní organizér

    Autor: iStock

    Jednoduchý organizér můžete jen tak postavit na pracovní stůl, ale bezpečnější bude, když ho připevníte na stěnu. Můžete ho využít na kelímky s psacími potřebami, lejstra, jako nástěnku, kam si budete připichovat vzkazy a upomínky, jako rodinné fotoalbum apod. Nebo si z něj vytvořte jen půvabnou dekorativní poličku. V kuchyni zase poslouží jako regál na hrníčky, kořenky a další drobné vybavení.

  • 9.

    Věšák do předsíně

    Autor: Etsy Denmark

    Palety se s trochou šikovnosti mohou proměnit i v nástěnný věšák. Paletu rozpulte, zbruste a ošetřete olejem, který jí dodá hedvábný povrch na pohled i na dotek. Přišroubujte nebo přitlučte háčky dle vlastního vkusu a převažujícího stylu interiéru. Z krajů palet vzniknou navíc praktické poličky.

  • 10.

    Zahradní kuchyně

    Autor: Pallet Ideas

    Venkovní kuchyně jsou aktuálně velký hit. Nemusíte se zrovna topit v penězích, abyste si takovou dopřáli. Stačí trocha zručnosti a pár palet. Můžete si tak vyrobit jen jednoduchou kuchyňku s pracovní plochou, případně do paletové linky můžete rovnou vestavět dřez nebo gril. Fantazii se meze nekladou. A není to zase tak složité, jak se můžete přesvědčit v následujícím videu:

     

  • 11.

    Pojízdný stolek ke grilu

    Autor: Hornbach

    Jednodušší variantou bude tento kousek venkovního nábytku. Oceníte ho při zahradní grilovačce, kdy budete mít díky němu po ruce vše potřebné k přípravě a dochucení pokrmů. Na paletu můžete připevnit háčky na utěrky a chňapky, případně na ně lze zavěsit květináčky s bylinkami. Stolek tak bude plnit nejen praktickou, ale i estetickou funkci. Tak vzhůru do práce a dobrou chuť!

  • 12.

    Vertikální záhon

    Autor: Hornbach

    Tenhle nápad oceníte zejména na malém balkonu či dvorku. Vertikální zahrádky, resp. truhlíky z palet nezaberou příliš místa, přesto se do nich vejde poměrně hodně rostlinek. Můžete v nich pěstovat nejen květiny a bylinky, ale i převislé jahody nebo saláty. Natřete truhlíky libovolnou barvou nebo je nechte hezky přirozené. Záleží na celkovém ladění balkonu.

     

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy