Správná teplota

Každý má rád jinou teplotu. Někdo je zimomřivý a má rád doma pořádné teploučko, někdo má zase naopak raději nižší teploty. Pro každou místnost je vhodná jiná teplota. V ložnici je lepší mít nižší teplotu, ve které se vám bude příjemněji spát. Obývací pokoj snese teplotu o něco vyšší, ale v kuchyni, pokud vaříte, to přehánět s topením nemusíte. Ideální teplota je dvacet tři až dvacet pět stupňů. Že nevíte, kolik stupňů v jednotlivých částech bytu máte? Pořiďte si teploměr a zjistěte, jak jste na tom. Často máme doma zbytečně přetopeno a to zvyšuje účet za energie.

VIDEO: Jak rostla cena elektřiny?

Video
Video se připravuje ...

Jak rostla cena elektřiny? Videohub

Nevypínejte topení

Vypínáte topení při odchodu z domova? Chyba. Místo šetření naopak opětovné vytopení vychladlého pokoje spotřebu energií zvýší. Stačí snížit teplotu a po návratu opět přitopit. Další peníze uspoří termostat, na kterém si nastavíte teplotu podle toho, kdy trávíte čas doma. Před ranním zvoněním budíku nebo před příchodem z práce budete mít krásně vytopeno a během dne bude termostat udržovat teplotu na minimu podle vašich příkazů.

Větrejte krátce, ale intenzivně

Při minusových teplotách se nám nechce pouštět mráz do bytu, ale větrání je důležité. Neotvírejte ventilačku na delší dobu. Naopak otevřete okna dokořán a větrejte rychle, ale pořádně. Udržujte také vlhkost vzduchu kolem 40 procent, jinak budete mít pocit, že je v místnosti chladněji.

Prohlídka a seřízení kotle

Seřízením plynového kotle před začátkem topné sezóny můžete ušetřit velkou část peněz za vytápění. Pokud kotel dostatečně netěsní nebo nemá pořádný tlak, technik dá kotel do pořádku. „Aby spotřeba plynu, spolehlivost zařízení a zatížení životního prostředí zůstaly po dlouhou dobu co nejideálnější, doporučujeme provádět prohlídky každoročně autorizovaných technikem. Měly by být zkontrolovány naposledy hlášené poruchy, elektronika kotle, vyčištěn tepelný blok a další kroky popsané v oficiálních návodech ke kotlům,“ vysvětluje Ing. Robert Bicek, expert společnosti Bosch Termotechnika.

Velká investice, minimální poplatky

Tepelná čerpadla jsou čím dál oblíbenější. Jejich pořízení není nejlevnější, ale dlouhodobě snižují náklady, takže šetří vaši kapsu. Způsob fungování tepelného čerpadla je často přirovnáván k obrácené chladničce. Chladnička čerpá teplo z vnitřního prostoru ven a díky tomu je uvnitř zima. V případě tepelného čerpadla je naopak teplo předáváno z okolního prostředí prostřednictvím výměníku (výparníku) pracovní látce (chladivu), která se odpařuje. Tyto páry chladiva obsahující získané teplo se poté pomocí kompresoru stlačí, kompresí dojde ke značnému nárůstu tlaku a teploty. Toto teplo o vyšší teplotní hladině se pak pomocí dalšího výměníku (kondenzátoru) přenese do otopné soustavy. Celý proces se v tomto uzavřeném cyklu stále opakuje. „Pro zjištění, zda se tepelné čerpadlo ve vašem konkrétním případě vyplatí, doporučujeme vždy kontaktovat odbornou firmu, která vám vše spočítá, vysvětlí a vybrané čerpadlo předvede,“ radí expert společnosti Bosch Termotechnika Ing. Jiří Šubrt.