O případu Nadji, která je obžalovaná z nakažení tří mužů čtěte zde.

Kdo další?

Nejznámější obětí nemoci AIDS je zpěvák skupiny Queen Freddie Mercury (1946 - 1991). Bisexuální excentrická hvězda si nejprve vyzkoušela manželství, od 80. let se pak už vrhala do náručí mužů. Právě nevázaný sexuální život stál Freddieho to nejcennější - zdraví. Že se nakazil virem HIV, se zpěvák dozvěděl v roce 1986. Svou nemoc pět let tajil. Až těsně před smrtí - vyhublý k nepoznání - světu svou diagnózu oznámil. Další den podlehl těžkému zápalu plic.



Šest let před Mercurym zemřel na AIDS americký herec Rock Hudson (1925-1985). Hvězda komedií 50. let a velký přítel Elizabeth Taylor. Byl první americkou celebritou, která oznámila, že trpí virem HIV, kterým se zřejmě nakazil při homosexuálním styku. U nás jsme ho viděli například v detektivce Rozbité zrcadlo podle románu Agathy Christie nebo v seriálu Dynastie.

Rock Hudson a Elizabeth Taylor
Autor: AFP

Další obětí nemoci AIDS byl představitel jednoho z nejslavnějších filmových vrahů všech dob. Anthony Perkins (1932 – 1992) ztvárnil Normana Batese v legendárním hororu Alfreda Hitchcocka Psycho. Svou roli si pak ještě v několika pokračováních zopakoval. Také on nakonec doplatil na svůj pestrý (bi)sexuální život.

Anthony Perkins
Autor: en.wikipedia.org

Ze slavných žen, které zničila zákeřná nemoc AIDS, je asi nejznámější izraelská herečka a zpěvačka Ofra Haza (1957 - 2000). Orientální kráska se na začátku 80. let stala hvězdou nejprve doma, později se prosadila i celosvětovém měřítku. Její výrazný hlas ve spojení s originálním etnopopem si mnozí pamatují třeba z písně Temple of Love nahrané s post-punkovou kapelou The Sisters of Mercy. V únoru roku 2000 byla Ofra nalezena v bezvědomí s podezřením na těžkou chřipku. Po dva týdny bojovala o život v tel avivské nemocnici a po celou dobu její stav sledovaly snad všechny noviny v zemi. Po její smrti vyšlo najevo, že trpěla nemocí AIDS. Její případ je o to smutnější, že se údajně nakazila od své velké lásky - prvního muže, se kterým měla sex.



Doba, než u nakaženého virem HIV propukne nemoc AIDS, se díky lékařským výzkumům, prodlužuje. Mezi ty, kteří se zákeřným virem bojují, patří například slavný americký basketbalista Earvin "Magic" Johnson (49), jedna z nějvětších hvězd historie NBA. Infikován byl při sexuálním styku s některou ze svých obdivovatelek. V roce 1991 učinil veřejné prohlášení, ve kterém svoji nemoc oznámil celému světu. Zbořil tím také dlouhodobý mýtus, že AIDS je nemocí homosexuálů.

Magic Johnson
Autor: AFP

Miliony fanoušků zděsila zpráva, že HIV virus v těle nosí i polovina britského popového dua Erasure - zpěvák Andy Bell (44). O své chorobě ví od roku 1998. Před časem prohlásil, že se cítí stále dobře. "Že jste HIV pozitivní ještě neznamená, že máte AIDS. Prostě se s tím musím naučit žít, ale není žádný důvod k panice," řekl Bell. Pozitivní je prý i zpěvákův dlouholetý partner Paul Hickey.

Andy Bell
Autor: AFP


O své nemoci v roce 2003 veřejně promluvil i jediný syn zpěvačky a herečky Barbry Streisand Jason Gould (41). Od mala introvertní Jason těžce snášel hubmuk kolem své slavné matky, později se však sám pokoušel o kariéru herce, režiséra i scénáristy.

Jason Gould s matkou Barbrou Streisand
Autor: AFP

S virem HIV už 18 let bojuje i bývalý zpěvák slavné skupiny Frankie Goes To Hollywood Holly Johnson (49). Přestože legendární kapelu opustil už v roce 1987, s hity Relax nebo Power of Love je spojován dodnes. Na hudbu nezanevřel, občas vystupuje na různých festivalech a akcích a spolupracuje s jinými hudebníky.

Fotogalerie
7 fotografií