Štola má charakteristický podlouhlý tvar, který se namáčí do másla a obaluje v cukru. Symbolizovat má Ježíška v plenkách. Oproti vánočce je mnohem snazší na přípravu. Žádné zamotané ruce mezi copánky, žádné dlouhé čekání na kynutí. Výsledkem je navíc tvar podobný tomu, který jste do trouby vložili.

Výhodou je i to, že štolu můžeme připravit v poklidu několik týdnů předem. „Odležet se má alespoň dva týdny, ideálně i déle. Chuť se krásně propojí, ovoce i těsto získá typickou vláčnost,“ říká pekařka Jana Novotná.

Původ v Německu

Štola se v Drážďanech připravovala už v roce 1474. Recept se ustálil ve 20. století a vznikla na něj i ochranná známka. Vedle klasické drážďanské připravují hospodyňky napříč různými kraji i různé varianty. Jedna může být s mákem, další s tvarohem, mandlemi nebo marcipánem.

Jak na to?

Suroviny: 500 g hladké mouky, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, 180 g másla, 250 g tvarohu, 3 lžíce rumu, 100 g rozinek, 100 g sekaných ořechů, 100 g kandovaného ovoce

Postup: Všechny ingredience smícháme v míse. Vytvarované válečky potřeme máslem a pečeme na 180 stupňů 40 minut. Po vyndání ihned poléváme máslem a rumem a obalujeme v cukru. Aby nebyla štola příliš sladká, lze použít moučkový hroznový cukr. Máslo slouží jako konzervant.

 

Fotogalerie
9 fotografií

 

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadaly Vánoce u prezidenta T. G. Masaryka. (prosinec 2025) Hynek Zdeněk