Dnešní jubilantka začínala ve Východočeském divadle v Pardubicích, byla členkou hereckého souboru Filmového studia Barrandov, následně krátce působila v Laterně magice a nakonec svůj herecký život spojila s Divadlem J. Průchy v Kladně. „Jezdila jsem tam hrát moc ráda,“ vzpomíná Svatava na poslední jmenovanou scénu, kde působila od roku 1964. „Divadlo pro mne nebyla práce, ale koníček,“ zdůrazňuje.

Do loňska řídila auto

Stejně jako milovala hraní, taktéž ráda jezdila autem. Neskutečně čilá herečka ještě loni usedala za volant, aby si zajela na chatu blízko Zbirohu. „Letos jsem si již řekla dost. I když jsem strašně ráda řídila, skončila jsem s tím,“ říká Svatava. Sama přiznává, že neví, kde se vzala její dlouhověkost. „Tatínek zemřel ve třiasedmdesáti a maminka v devětasedmdesáti letech, prarodiče ještě mladší,“ prozrazuje Hubeňáková, která byla dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl ing. Emil Uchytil, po ovdovění se provdala za MUDr. Karla Barcala. Obě manželství zůstala bezdětná.

Denně se váží

Hlídá si jídelníček, a hlavně váhu. Denně se váží, zda nepřibrala! A udržuje si čilou mysl. „Zajímám se o všechno dění. Myslím, že je ve mně stále touha po vzdělání, které mi kvůli válce bylo odepřené. Zavřeli česká gymnázia a až po válce jsem mohla dodělat školu,“ uzavírá druhá nejstarší česká herečka.

Hrála také v seriálech

Svatava hrála první ženu Zdeňka Buchvaldka v seriálu Muž na radnici a vidět jste ji mohli také s Pláteníkem Moučkou (na snímku) v Okrese na severu. Do chystané knihy Jakuba Horvátha zavzpomínala i na kolegu Jaroslava Satoranského.

Video
Video se připravuje ...

Lukáš Vaculík v novém filmu Ten, kdo tě miloval: Na stará kolena vzplanul! Nejen láskou Ten, kdo tě miloval

Fotogalerie
17 fotografií