V každé domácnosti se občas objeví problémy! A platilo to i v případě jednoho z nejpevnějších manželství v českém šoubyznysu – Libušky Šafránkové a Josefa Abrháma. Velmi diplomaticky o tom vyhledávaná herečka promluvila v roce 1993 v knize Ghetto vyvolenců. „Asi bych se těžce rozváděla. Je to jako se svatbou v kostele. Ale poctivě a pocitově – někdy čtyřikrát za den,“ říkala Šafránková v titulu Zuzany Maléřové o legendách Národního divadla. S hvězdou filmu Vrchní, prchni! přitom nakonec šťastně žila až do své smrti.

Co přesně se v jejich domácnosti dělo, to věděli jenom oni dva, Šafránková byla ale ve vztahu s Abrhámem, jenž měl pověst svůdníka, stále ve střehu. Vždyť v době, kdy s ním začala chodit, ještě udržoval Abrhám paralelní vztah se zpěvačkou Naďou Urbánkovou (†83), se kterou byl zasnoubený, a ona s ním dokonce plánovala založit rodinu. Ta přitom sama na vlastní uši slyšela, jak Libuše, když Josefa poprvé viděla, ukázala na něj prstíkem a prohlásila: „Toho si vezmu!“ Že spolu ale mají skutečně poměr, to se pak Naďa dozvěděla poněkud potupně – od své kadeřnice.

Video
Video se připravuje ...

Legendární Libuše Šafránková: Jaký byl její životní příběh? Videohub

Křehké, ale cílevědomé dívce se podařilo slavného donchuána zkrotit a svatbu měli v roce 1976 v kostele. Měli spolu syna Josefa (46) a i přes občasné drobné rozepře patřili mezi stabilní páry. Abrhám byl pro manželku během jejího boje s rakovinou plic od roku 2014, kdy přišla během operace tehdy nezhoubného nádoru o pětinu plic, velkou oporou a neustále se o ni staral. Stejně jako ona o něj. Vítězka ankety Hvězda mého srdce se totiž, kromě boje se zákeřnou chorobou, musela vyrovnat i se zhoršujícím se zdravotním stavem milovaného manžela.

Zesnula 9. června. V den svých narozenin, po oslavě s rodinou a přáteli, nastoupila do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, kde ji čekal plánovaný lékařský zákrok. Zamířila do pavilonu A6, kde je onkologická klinika, klinika tuberkulózy a respiračních onemocnění a centrum plicní endoskopie. O dva dny později se veřejnost dozvěděla o jejím skonu...

Jak špatně na tom Josef Abrhám je, to odhalil až Libuščin pohřeb na pražském Spořilově v kostele sv. Anežky České. Herce tam rodinní příslušníci dopravili na invalidním vozíku a on působil nepřítomně a dezorientovaně. Libuščin odchod ho velmi zdrtil a po celou dobu vypadal jako pouhý stín sebe sama. Do nebe ji následoval necelý rok poté, kdy se mu osudným stal zápal plic.

Fotogalerie
53 fotografií