Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká posila v dovolenkových rájích: Víc zaměstnanců na konzulátech. A policie v Chorvatsku

Autor: ČTK, lig - 
9. června 2023
18:27

Česko v letošní letní sezoně kvůli pomoci turistům posílí konzulát v Barceloně a zřídí konzulární jednatelství v bulharském Burgasu a chorvatských městech Rijeka a Split. Na dnešní tiskové konferenci k turistické sezoně to oznámil ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Čeští policisté se budou účastnit společných hlídek v Chorvatsku v okolí měst Omiš, Šibenik a Vodice a v Bulharsku u Nesebaru a Primorska.

Česká diplomacie zřizuje širší asistenci cestovatelům na stejných místech jako před rokem, vybírá nejnavštěvovanější destinace. Konzulární jednatelství v Burgasu a Rijece budou fungovat v období letních prázdnin, ve Splitu se otevře od poloviny června do poloviny září. V Barceloně bude honorární konzulát posílený od 27. července do začátku září.

Na příslušných místech mohou lidé řešit situaci například při ztrátě cestovních dokladů či peněz, úřady vyřizují také kontakt s rodinou v případě nehody či úmrtí. Lipavský zdůraznil, že dítě musí mít vlastní cestovní doklad. „V zemi, kde nemá Česká republika zastupitelský úřad, lze v nouzových případech využít zastupitelský úřad jiných států Evropské unie,“ řekl Lipavský.

Policisté vytvoří v Chorvatsku a Bulharsku společné hlídky ve dvojici s tamními kolegy, což pomáhá především k překonání jazykové bariéry. Ředitel konzulárního odboru Pavel Pešek novinářům řekl, že v Omiši budou dva policisté, v Šibeniku a Vodici po jednom, v obou bulharských destinacích pak bude dvojice českých policistů.

Diplomacie doporučuje při pobytu v zahraničí registraci v dobrovolném cestovatelském systému Drozd, který umožňuje diplomacii poskytovat lidem aktuální upozornění k cestám a při mimořádných událostech organizovat pomoc českým občanům. Od roku 2010 ho podle MZV využilo 700.000 občanů, letos zatím diplomacie eviduje přes 38.600 registrací. Nejčastěji se lidé registrují při pobytu v Thajsku, Izraeli či Egyptě.

Ministerstvo chystá mobilní verzi systému Drozd. Lipavský na aplikaci pracuje s vicepremiérem pro digitalizaci Ivanem Bartošem (Piráti). „Je pro mě velkou prioritou, aby občané měli možnost nejen se registrovat na webu, ale i v aplikaci,“ řekl Lipavský.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi