Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Výjevy jak z apokalypsy: New York zahalil kvůli kouři z Kanady toxický oranžový opar

Aktualizováno -
8. června 2023
14:35
Autor: ČTK, swp - 
8. června 2023
09:54

Kvalita ovzduší ve městě New York se ve středu večer kvůli kouři z kanadských lesních požárů rekordně zhoršila, uvedl server BBC News. Na indexu AQI, pomocí něhož se kvalita vzduchu měří, dosáhlo ve středu večer ve městě znečištění ovzduší bodu 413, což znamená nebezpečnou úroveň. Za celou dobu měření se přitom New York podle BBC nikdy nedostal nad bod 174. Aktivních požárů v Kanadě je víc než 100, shořela plcha větší než Belgie.

Kanada, po Rusku druhá největší země světa, letos zažívá extrémně intenzivní úvod období lesních požárů, který zasahuje oblasti od Britské Kolumbie na západě až po Nové Skotsko na východě. Úhrn spálené plochy už přesáhl 33.000 kilometrů čtverečních, což je více než desetinásobek průměru za stejnou část roku v posledních deseti letech a také více než rozloha Belgie.

Severoamerická města v posledních letech takové podmínky zažívají opakovaně, přičemž problémem jsou zejména pro lidi, kteří trpí onemocněními dýchacích cest. „Během těchto dnů se zvýšeným znečištěním ovzduší registrujeme větší počet návštěv nemocnic,“ řekl stanici BBC profesor na univerzitě v Torontu Matthew Adams. Lidé mohou zaznamenat krátkodobé potíže s dýcháním. V oblastech, kde se lesní požáry vyskytují často, však znečištění může přispět k vzniku dlouhodobých nemocí, například rakoviny.

Oranžový New York

Na portálu IQAir mapujícím kvalitu ovzduší ve světě byl New York okolo půlnoci středoevropského letního času na první příčce žebříčku měst s nejvíce znečištěným ovzduším. Indická metropole Dillí nebo pákistánské Láhaur na tom byly co do kvality ovzduší výrazně lépe. Podle fotografií z místa nabyl vzduch v New Yorku oranžové barvy.

Rozmezí 151-200 na indexu AQI je klasifikováno jako nezdravá úroveň. Pásmo 201-300 znamená velmi nezdravou úroveň. Když index vyskočí nad číslo 301, dosahuje znečištění ovzduší nebezpečné úrovně.

Video  Výjevy jak z apokalypsy: New York zahalený v toxickém oparu  - Reuters
Video se připravuje ...

S vysokým znečištěním ovzduší se potýká i kanadské Toronto, které kolem půlnoci na portálu IQAir zaujímalo mezi městy s nejvyšší mírou znečištění ovzduší čtvrtou příčku po New Yorku, Láhauru a Dubaji. Stanice BBC informovala, že vzduch v této kanadské metropoli a jejím okolí byl cítit „jako při táborovém ohni“. Novinářka serveru BBC News popsala, že když nakrátko vyšla ven, pocítila, že má těžký dech a že vzduch je suchý a štiplavý.

Kvalita ovzduší se oproti stavu ze středečního rána naopak zlepšila v hlavním kanadském městě Ottawě, vyplývá podle BBC z údajů kanadského úřadu, který se zabývá měřením znečištění ovzduší. Zatímco ráno hodnotil znečištění na stupnici od jedné do deseti číslem deset, odpoledne místního času už číslem šest, což podle něj znamená „mírné nebezpečí“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi