Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Není tu reálná šance: Slovenský premiér očekává, že jeho úřednická vláda nezíská důvěru sněmovny

Autor: ČTK - 
7. června 2023
14:30

Slovenský premiér Ľudovít Ódor předpokládá, že jeho úřednická vláda nezíská důvěru sněmovny. Řekl to dnes novinářům. Ódorův kabinet, který nastoupil do úřadu v polovině května, má dovést zemi k zářijovým předčasným parlamentním volbám. Bez důvěry sněmovny vláda přijde o některé pravomoci.

„Zatím nevidíme reálnou šanci na získaní podpory k programovému prohlášení vlády,“ uvedl Ódor. Očekává se, že parlament bude jednat o programu úřednického kabinetu na své nadcházející schůzi, která začne příští týden.

Sociální demokraté (Směr-SD) bývalého trojnásobného premiéra Roberta Fica a Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) expremiéra Petera Pellegriniho už dříve uvedli, že úřednickou vládu nepodpoří. Obě tyto strany, které ve 150členné sněmovně zastupují dohromady téměř čtyři desítky poslanců, jsou podle sondáží nyní nejpopulárnější v zemi.

Nejsilnější parlamentní hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) expremiéra Igora Matoviče svou podporu kabinetu podmínilo mimo jiné tím, že vláda prosadí finanční příspěvek 500 eur (11.760 korun) od státu pro každého voliče za účast v zářijových volbách. Ódor ale řekl, že úřednická vláda nemůže politické straně dělat politickou kampaň.

Pokud vláda nezíská důvěru sněmovny, prezidentka Zuzana Čaputová ji podle ústavy odvolá a ponechá v úřadu do jmenování nového kabinetu. Nynější úřednický kabinet by tak přišel o některé své pravomoci a některé další by zase mohl vykonávat jen s předchozím souhlasem hlavy státu. V tomto režimu fungovala předchozí vláda premiéra Eduarda Hegera zhruba od poloviny loňského prosince, kdy ji sněmovna vyslovila nedůvěru.

Video  Čaputová a její projev k 1. výročí váky na Ukrajině: Zmínila masové hroby, mučení i výmluvy Kremlu  - Facebook - Z. Čaputová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi