Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Velké gesto šerpy na Mount Everestu: Přerušil výstup s klientem a vydal se na pomoc umírajícímu

Autor: pma - 
7. června 2023
16:07

Nepálský šerpa Gejle (30) stoupal 18. května se svým čínským klientem na vrchol nejvyšší hory světa. Po cestě si ale všimli kolabujícího horolezce z Malajsie, který byl na pokraji smrti. Šerpa přemluvil svého klienta a namísto výstupu na Mount Everest zabalili osamělého a promrzlého horolezce do karimatek a snesli ho zpátky.

O pohledu ze „střechy světa“ sní nejeden horolezec. Jenže výšlap a následný sestup na a z Mount Everestu je nejen finančně, ale i fyzicky náročný. Své o tom ví i horolezec z Malajsie, který se na vrchol osmitisícovky vydal 18. května.

Osudného dne se dostal až pod samotný vrchol, došly mu ale síly pokračovat dál. Ubíhaly dlouhé minuty, zatímco kolem zuřil silný vítr a teplota se pohybovala kolem minus třiceti stupňů Celsia. Na kost promrzlý Malajsijec se téměř loučil s životem. Vtom ho ale spatřil nepálský šerpa Gejle (30), který právě se svým čínským klientem stoupal na vrchol.

Snesl ho na zádech

„Nikdo mu nepomáhal. Neměl tam žádné přátele, žádný kyslík, žádného šerpu nebo průvodce. Bylo to pro něj docela nebezpečné,“ sdělil pro CNN šerpa. Vyčerpaného horolezce dvojice našla na tzv. balkoně, který leží v zóně smrti. Ta je nebezpečná zejména tím, že pokud se v ní člověk zastaví, začne tělo rychle chátrat a může dojít k náhlé smrti.

Šerpa věděl, že musí rychle jednat, jinak Malajsijec zemře. Podařilo se mu vysvětlit svému klientovi situaci. Ten výstup na vrchol vzdal a začal šerpovi okamžitě pomáhat se záchranou. Horolezce zabalili do karimatek a pak pomalu spouštěli po sněhu. Na místech, kde byly kameny, vzal šerpa zraněného na záda.

Takto putovali několik hodin, než se konečně dostali do čtvrtého tábora. Tam muže záhy vyzvedl vrtulník a přepravil do nemocnice. V ní horolezec strávil týden a následně byl propuštěn do domácího léčení. „Brzy se nahoru vrátím, teď nabírám energii. Jsem ale hrozně šťastný, že je ten muž naživu,“ napsal pod video na sociální sítě Gejle.

Nejtěžší záchrana v životě

Nepálský šerpa za svou kariéru zvládl zachránit už 55 horolezců. Květnová akce byla ale dle jeho slov ta nejtěžší, kterou v životě uskutečnil.

Letošní rok je pro horolezce na Mount Everestu tragický. Podle CNN jich během letošního jara zahynulo dvanáct, z toho osm cizinců a čtyři Nepálci. Pohřešovaných osob je pět.

Během 70 let dosáhlo vrcholu hory přes 6000 horolezců, většina z nich v posledních 20 letech. Více než 310 z jich však během cesty zahynulo. K většině smrtelných úrazů došlo v "zóně smrti" nad 8000 metrů, kde je v případě zranění jakákoli pomoc téměř vyloučena.

Video  Československé dobývání Everestu: Fenomenální úspěch i tragédie  - Videohub
Video se připravuje ...

Mick Polak ( 9. června 2023 01:35 )

Absolutní retardace. Odebrat občanku a svéprávnost. Kvůli svojí nezodpovědnosti ohrozit život lidí kolem sebe a po záchraně říct, že se tam vrátí znova, to byl snad jen vtip.

fesak2 ( 8. června 2023 20:16 )

Moc pěkný čin, tleskám.

mrkevmrkev ( 8. června 2023 10:00 )

Souhlasím, domýšliví a nesoudní.

Zobrazit celou diskusi