Historické město, jako je Praha, je překážek plné. I když si to zdraví lidé neuvědomují, často jen špatně vyřešený přechod, nevhodně umístěná značka v chodníku, ale i zaparkované auto v místech, kde nemá co dělat, znamená pro vozíčkáře obrovský problém a často i velkou zajížďku. Někdy za tyto překážky může špatné plánování nebo neznalost problému, často ale vznikají tím, že je Praha památkově chráněna, a proto se v historickém centru musí vozíčkáři popasovat například s kočičími hlavami.

„Tenhle problém se samozřejmě netýká jenom Prahy, ale i dalších měst s historickým centrem, které je památkově chráněno. My máme kočičí hlavy, Milán zas oblázkovou dlažbu. Oba povrchy jsou pro vozíčkáře velmi problematické,“ vysvětluje Kateřina Novotná z Pražské organizace vozíčkářů.

Komplikace z neznalosti problematiky

Je proto nešťastné, když některý objekt projde zásadní rekonstrukcí, přesto však není bezbariérový nebo je bezbariérovost špatně řešena. To se podle Novotné ale spíš stává z neznalosti problematiky, než že by to někdo dělal naschvál. To byl i případ Muzea literatury v Petschkově vile v Bubenči.

„V rámci rekonstrukce tam vznikla bezbariérová úprava – výtah a toaleta, na které se ale otevíraly dveře směrem dovnitř do kabiny. Ty se ale musí vždy otevírat směrem ven, protože manipulační prostor vevnitř v kabině není dostatečný, aby vozíčkář za sebou dveře zavřel, a zároveň to může být riskantní z hlediska bezpečnosti. Kdyby vozíčkář náhodou upadl, tak by se dveře nedaly otevřít, protože by je blokoval,“ vysvětlila Novotná s tím, že když na problém organizace upozornila, muzeum ji obratem vyřešilo.

Kam na procházku? Pomůže brožura

Aby se nejen vozíčkáři, ale také rodiče s kočárky nebo senioři se sníženou pohyblivostí mohli v Praze vydat na bezpečnou procházku bez nástrah, vydala Pražská organizace vozíčkářů společně s Prague City Tourism (PCT) brožuru, která popisuje osm tras vhodných pro lidi s omezenou mobilitou.

„Na některých místech zkrátka bezbariérovost nelze udělat, typicky se to týká městských věží, které máme ve správě. Z těch jsou bezbariérové pouze dvě a to Petřínská rozhledna a Staroměstská radnice. Na obou je výtah, na Petříně máme k dispozici dokonce i náhradní vozík, kdyby se vozíčkář v tom svém měl problém do výtahu dostat,“ vysvětluje mluvčí PCT Klára Janderová. Zbytek věží je památkově chráněn a výtah tam zkrátka jen tak „přilepit“ nebo „vlepit” nejde.

Řada míst je ale dostupná skvěle. „Trasy, které jsme vybrali, mají zpevněný povrch z asfaltu, dlažby nebo mlatu, vyhýbají se schodům, úzkým průjezdům nebo extrémním sklonům komunikací. Všechny vycházky začínají v dosahu hromadné dopravy a jejich součástí jsou zajímavé objekty i toalety s úplnou nebo částečnou přístupností,“ nastínila Novotná.

Z kulturních institucí lze bez problému navštívit Dox, Kunsthalle, Národní muzeum nebo Zemědělské muzeum, ale také Španělská synagoga nebo Anežský klášter. Brožura ale nabízí pohodlné procházky Malou Stranou i po Hradčanech a nechybí ani pražské ostrovy jako Střelecký nebo Dětský. Všechny trasy jsou dispozici i na webu.  

Fotogalerie
30 fotografií