Zatímco Harry vypovídá před soudem ve Velké Británii kvůli údajnému narušení jeho soukromí ze strany vydavatelství Mirror Group Newspapers, v USA se mezitím řeší další případ. V úterý ve Washingtonu, D.C. proběhl soud o jeho pobytu ve Spojených státech – skupina právníků se snaží zpochybnit princovo vízum.

Lež nebo speciální zacházení?

V žádosti o vízum do USA totiž žadatel musí odpovědět, zda má nějakou zkušenost s nelegálními drogami. A pokud odpoví kladně, úřady mu s nejvyšší pravděpodobností žádost zamítnou. Jak ovšem Harry veřejně přiznal před celým světem ve své knize Náhradník, sám v minulosti užíval například kokain nebo houbičky – a přesto se do Států bez problémů dostal a dokonce tam dnes žije. 

Konzervativní think-tank Heritage Foundation se nyní obrátil na americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti a v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím požaduje, aby byla Harryho žádost o vízum zveřejněna. Chce vědět, zda princ v dokumentu zatajil, že drogy užíval, a nebo od úřadů dostal z nějakého důvodu výjimku. Na úterním slyšení ve Washingtonu, D.C. dal federální soudce Carl Nichols ministerstvu čas do 13. června, aby se rozhodlo, zda žádosti vyhoví.

Ministerstvo se brání

Několik orgánů v rámci ministerstva, včetně americké pohraniční stráže, požadavek odmítlo, protože Heritage Foundation neměla oprávnění nebo souhlas prince Harryho k vydání informací. 

„Vízum osoby je důvěrné,“ uvedl v úterý u soudu právní zástupce ministerstva vnitřní bezpečnosti John Bardo. Právní tým ministerstva rovněž uvedl, že soudní příkaz k uposlechnutí žádosti o informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím není v tomto případě na místě, protože Heritage Foundation mimo jiné neprokázala, jakým způsobem utrpí nenapravitelnou újmu, pokud informace nebudou rychle vydány.

Advokáti skupiny Heritage Foundation považují tento případ za součást většího boje za odhalení nedodržování zákonů ze strany ministerstva vnitřní bezpečnosti v různých oblastech. Rozhodnutí má padnout příští úterý.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Listování »ubrečenými« memoáry prince Harryho pdc, blp, Červený Chebotareva

Fotogalerie
95 fotografií