Děsivý případ vraždy léčitele Richarda z Kutné Hory je plný otřesných detailů a záhad. Čin měly spáchat dvě ženy, které se k vraždě přiznávají. Zároveň ale tvrdí, že muž si svou smrt přál, k vraždě je přinutil a namluvil jim, že jeho tělo po smrti samo od sebe zmizí. Když se tak nestalo, udaly se druhý den samy na policii. Z předešlých soudních líčení již vyplynulo, že Richard mezi lidmi proslul jako „energetický léčitel“, který nabízel za poplatky různé výše alternativní způsoby léčby. Lidé v jeho nejbližším okolí mu byli natolik věrní, že mu v průběhu několika let naposílali přes 90 milionů korun.

Léčitel však od lidí nežádal pouze peníze, v okruhu svých nejvěrnějších klientů figuroval jako vůdce sekty a od svých poddaných vyžadoval především maximální oddanost a poslušnost. Jednoho ze svých stoupenců měl dokonce přinutit, aby si jako důkaz poslušnosti uštípl malíčky na obou chodidlech. 

Ženám za vraždu hrozí 12-20 let za mřížemi. Státní zástupkyně Jana Murínová již dříve uvedla, že pro učitelku Irenu bude požadovat trest při samé spodní hranici trestní sazby. Pro zubařku Magdalenu navrhuje trest v dolní polovině této sazby, tedy mezi 12 a 16. Polehčujícími okolnostmi jsou podle ní manipulativní jednání poškozeného a manipulování obviněných. Obhajoba usiluje o to, aby byl čin překvalifikován na zabití.

Video
Video se připravuje ...

Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Zubařka Magdalena je hlavní postavou celého příběhu, podle toho, co u soudu vypověděla, jí Richard několik posledních let doslova řídil život, a především ji měl psychicky i fyzicky týrat. Společné soužití s léčitelem popsala jako naprostý horor, ve kterém bylo slovní i fyzické napadání na denním pořádku.

Nasvědčují tomu také výpovědi svědků, které Magdalena ošetřovala ve své zubní ordinaci. Několik z nich si nezávisle na sobě všimlo, že je několikrát ošetřovala s výraznými podlitinami kolem očí. „Někdy v roce 2022 jsem u zubařky byl naposledy, viděl jsem, že ve tváři měla obrovské modřiny, sám jsem párkrát dostal přes držku a přesně takhle to vypadalo. Podlitiny byly přes obě dvě oči, byly modré, černé, všechny barvy, co si dokážete představit, od půlky čela až k nosu. Nemohl jsem se jí podívat do očí, nechtěl jsem tam ani být,“ vylíčil na úterním jednání jeden z jejích pacientů. V čekárně se podle něj prý proslýchalo, že Magdaleně někdo ubližuje, nikdo však nesebral odvahu nepříjemné otázky položit.

Léčitel měl Magdaleně s Irenou doslova řídit život, podle jejich slov rozhodoval o tom, jaké si koupí auto, s kým se smí bavit, atd. Irena se na jeho popud téměř odřízla od vlastní rodiny, stejně jako Magdalena, která na něj dokonce přepsala i dům, změnila si podle něj příjmení a ordinovala jím domluvené pacienty od brzkých ranních hodin až do noci. Richard si k sobě počátkem loňského roku Magdalenu i nastěhoval, aby ji měl pod dohledem.

20 let týrání

U soudu v úterý zazněla ale také dvě další velmi klíčová svědectví. O životě s vůdcem sekty na úterním jednání promluvily jako svědkyně také matka s dcerou, které s Richardem několik let žily a následně od něj utekly ještě předtím, než si k sobě nastěhoval Magdalenu. Novináři jejich svědectví ale neměli možnost slyšet, neboť po dobu výslechu byla z jednání vyloučena veřejnost. Matka, která svou výpověď přednesla jako první, zpočátku vůbec nechtěla vkročit do soudní síně a následně soudu sdělila, že detaily, o které se hodlá se soudem podělit, jsou natolik citlivé a intimní, že je nechce sdělovat před novináři.

„Prožila jsem s ním 20 let náročného života plného týrání, ubližování a ponižování. Já o těch věcech nechci mluvit před veřejností, před novináři. Chci vám sdělit spoustu informací o tom, co jsem za ty roky zažila, spoustu intimních záležitostí, kdy nám ubližoval, kdy nás týral, kdy jsme utíkaly z bytu. My jsme zažívaly tak strašné věci, já o tom nechci mluvit před veřejností,“ řekla soudu žena, která se svou dcerou v Richardově bytě nejspíš prožívala podobné hrůzy jako později Magdalena. Že její výpověď byla skutečně hrozivá, dosvědčil jeden z členů justiční stráže, který se po odchodu z místnosti při střídání s kolegy oklepal a pronesl: „Už jsem slyšel o pár magorech, ale tohle musel být fakt de*il“.

Veřejnost byla vyloučena i po dobu výslechu její dcery, která v době, kdy u Richarda v Kutné hoře žily, byla ještě nezletilá. Soud bude dále pokračovat výslechem znalců z oboru patologie a toxikologie, jejich úkolem bude přesně určit příčinu smrti. Není totiž jisté, zda léčitel Richard zemřel v důsledku řezných ran, které provedla Magdalena, nebo v důsledku předávkování prášky na tlumení bolesti, které požil sám.

Fotogalerie
56 fotografií