„Pán Bůh se na to musí dívat, jak se tady odmalička przní malá děcka,“ křičel starší muž. Navíc si nebral servítky a prokládal výkřiky vulgárními výrazy.

Umělec Ivory Divine dětem ve věku od 3 do 8 let v doprovodu rodičů či prarodičů předčítal pohádku o dvou tatíncích tučňácích, kteří si vysedí společné vejce. Akce je součástí programu festivalu Pride Week, který upozorňuje na práva sexuálních menšin.

Tučnáci, kteří si vyseděli vejce

Čtení pohádky pod záštitou veřejné knihovny odsoudila část psychologů. Aliance pro rodinu si stěžovala u hejtmana a primátorky. Politici včetně primátorky Brna akci dotovanou z veřejných peněz hájí.

Video
Video se připravuje ...

Protest před kinem Art v Brně kvůli čtení pohádky dětem Drag Queen TV Blesk Zdeněk Matyáš

Organizátoři akce kritiku i dnešní protesty před kinem Art odmítli. „Myslím, že dnešní nepokoje vzešly z nevědomosti lidí, i proto zveřejníme stream, aby se podívali, že vše bylo v pořádku. Odmítáme přistupovat na absurditu obvinění a připustit, že dnešní akce byla něčím nebezpečná. Cílem festivalu je vzdělávat a pečovat o komunitu, ne pobuřovat," uvedla ředitelka festivalu Michaela Chylová.

Zbytečný humbuk

Rodiče, kteří přivedli do kina své děti, také neušli přívalu nadávek odpůrců. „Takhle od malička vychováváte své děti? Že se nestydíte. Bůh vás potrestá,“ křičel na něm muž v kšiltovce.

„Nemám s tím problém. Spíš mi vadí ten humbuk kolem toho,“ svěřila se Blesk.cz Brňanka Eva, která na předčítání pohádky přivedla pětiletou dceru Vandu. Po skončení předčítání se mohli rodiče rozhodnout, zda opustí kino jiným vchodem a vyhnou se tak rozlíceným kritikům.

Organizátoři: Bezpečnost na 1. místě

Organizátoři se rozhodli s ohledem na stupňující se nenávistné reakce omezit kapacitu předčítání na 50 lidí a dovnitř pouštět jen akreditované návštěvníky. „Naší hlavní starostí byla bezpečnost dětí, protože poslední dny byly hodně nepříjemné. Zvažovali jsme i, že celou akci odvoláme. Ale jsme moc rádi, že jsme to neudělali a že se dnešní akce povedla. Děti byly šťastné a vše proběhlo, jak mělo," uvedla Chylová.

Festival Brno Pride Week obnáší více než 40 kulturních a společenských akcí od filmových projekcí a divadelních představení až po setkání u grilu. Koná se potřetí, poprvé i díky dotaci kraje ve větším formátu.

Fotogalerie
14 fotografií