Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na Ukrajinu přijel Hašek. Dominátor v Charkově: „Hodně štěstí, Ukrajino!“

Autor: simao, ČTK - 
5. června 2023
19:31

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek přijel do východoukrajinského Charkova, uvedla ukrajinská hokejová federace. Ve videu zveřejněném na facebooku Hašek vyjádřil podporu ukrajinským hokejistům, ukrajinským dětem i celé Ukrajině, která se od loňského února brání ruské vojenské agresi.

„S velkým potěšením jsem přijel do Charkova, abych všem řekl, že podporuji Ukrajinu, ukrajinský sport, veškerou mládež i děti. Chci, aby mohly znovu hrát hokej a chodit do školy,“ říká rusky na videu Hašek.

„Good luck Ukrajina, good luck Charkov!“ zakončuje se širokým úsměvem a s palci nahoru.

Legendární český hokejista podle místního informačního portálu Gwara v Charkově navštívil místní sportovní zařízení a hovořil s charkovskými sportovci, kterým vyjádřil obdiv za to, že i během války dál trénují.

Fotografie zveřejněné portálem ho zachycují s hokejovými dorostenci nebo před torzem poničené budovy.

Hašek minulý týden na twitteru avizoval, že se na Ukrajinu chystá. Ve svém tweetu také kritizoval, že ruští hokejisté jsou dál v americko-kanadské hokejové soutěži NHL.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády – po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že „světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích“.

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Zobrazit celý online

Video  Dominik Hašek o Rusech, olympiádě a „vrahovi“ Putinovi  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa