Zhruba před osmi lety postavila developerská společnost Central Group na pražské Nikolajce luxusní rezidenční byty. Majitelé museli za byty zaplatit nemalé peníze, odměnou jim však je bydlení v klidné ulici a v zeleni, která rezidenci obklopuje. Idylku narušuje ale sousedský spor, který se prakticky vleče od roku 2016.

Osmimetrový altán?

Tehdy si jedna z místních obyvatelek a majitelka přízemního bytu, jistá Larysa O. koupila od pražského magistrátu pozemek, který se nachází mezi jejím vlastním pozemkem, patřícím k bytu, pozemkem SVJ a dvorkem sousedního domu. Za pozemek o výměře 80 metrů čtverečních tehdy investorka zaplatila 230 tisíc. Za sousedy přišla s oznámením, že by si zde chtěla vybudovat altán či ateliér. Náplň se podle sousedů různě měnila. A zažádala o stavební povolení Prahu 5, které dostala.

Dlouho se nic nedělo, stavební povolení dokonce propadlo, a tak si paní Larysa zažádala o prodloužení. V tu dobu si sousedi paní Larysy všimli oznámení i na úřední desce a s hrůzou zjistili, že zmiňovaný „altán“ má být podle projektu bezmála osm metrů vysoká stavba, která bude mít skoro třímetrové podsklepení.

„Když jsme ten projekt viděli, okamžitě jsme ho u stavebního úřadu Prahy 5 napadli. Stavební povolení jasně říká, že investorka nesmí ke stavbě použít pozemky, které nejsou v jejím vlastnictví, což je nereálné. Ona tvrdí, že vstup na stavbu bude striktně přes její byt, jak by tam ale dostala veškerou techniku?“ ptá se jeden ze sousedů paní Larysy.

Praha 5 vs. magistrát

Stavební úřad Prahy 5 námitky vyslyšel a stavební povolení zrušil. Jenže Larysa O. se odvolala až k magistrátu, který stavení povolení opět udělil s tím, „že je nesmysl neudělit prodloužení stavebního povolení, když ho projekt už jednou dostal.“  A tak před pár týdny k pozemku najeli dělníci, rozpletli plot, vytvořili provizorní cestu, a začali kopat základy. Přitom pokáceli i dva vzrostlé stromy.

„Na Nikolajce probíhaly v letech 2009-2013 líté boje mezi starousedlíky a firmou Central Group, která v našem kopci vyrubala veškerou zeleň a postavila zde 2 rezidence. Nelze se divit, že se nám ježí chlupy na zátylku pokaždé, když se tu zjeví bagr,“ říká další ze sousedek, paní Jaroslava.

Stavba (zatím) zastavena

Společenství vlastníků jednotek vyzvalo svoji členku Larysu O., aby stavbu okamžitě zastavila, což se i stalo. Podle stanov totiž společný pozemek SVJ, který její soukromý pozemek obklopuje, nesmí být použit pro stavbu a je to i v rozporu s vydaným stavebním povolením. Spoléhají na to, že majitelka nemůže postavit osmimetrový zděný dům, pokud k němu bude přístup pouze přes její vybavený přízemní byt.

Fotogalerie
12 fotografií