Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Proti Trumpovi jde i jeho někdejší viceprezident. Mike Pence oznámil kandidaturu na prezidenta

Aktualizováno -
5. června 2023
18:39
Autor: ČTK, mav - 
5. června 2023
18:23

Do volebního boje o Bílý dům vstoupil republikán Mike Pence, podle agentury Reuters předal potřebné dokumenty federální volební komisi. Soupeři v republikánských primárkách mu budou mimo jiné Donald Trump, kterému Pence dělal viceprezidenta, nebo floridský guvernér Ron DeSantis. Pence se podle Reuters profiluje jako tradiční konzervativec a protiváha populistického proudu v Republikánské straně, je zastáncem podporování Ukrajiny a odpůrce například práva na interrupci.

Osmačtyřicátý americký viceprezident Pence podle médií kampaň před voliči oficiálně zahájí na své 64. narozeniny ve středu 7. června projevem ve městě Des Moines v Iowě; po vzoru ostatních uchazečů o Bílý dům také zveřejní kampaňové video.

Lidé obeznámení s Penceovými plány uvádějí, že čerstvý republikánský kandidát a rodák z nedaleké Indiany vnímá Iowu a americký Středozápad celkově jako domov pro svůj typ politiky, uvádí stanice NBC News. Pence sám sebe charakterizuje jako „křesťana, konzervativce a republikána, v tomto pořadí“. Na kampaň se podle médií připravoval měsíce, například pořádáním akcí v Iowě, Jižní Karolíně a New Hampshiru, kde navštěvoval kostely, pronášel projevy a snažil se získat sponzory.

Penceova kampaň bude nyní usilovat o to, aby se někdejší viceprezident u voličů zapsal jinak než jen jako Trumpův pobočník. Poslední týdny administrativy Trumpa a Pence se nesly v duchu Trumpova popírání volebních výsledků a vyvrcholily násilnými nepokoji v budově Kapitolu v lednu 2021. Pence se v tu chvíli za šéfa a jeho tvrzení nepostavil, vztahy měli napjaté. Ve věci údajného ovlivňování volebního výsledku a podněcování násilí u Kapitolu Trumpem vypovídal před federální velkou porotou letos v dubnu.

„Prezident Trump se mýlil. Neměl jsem pravomoc zvrátit volby a jeho bezohledná slova toho dne ohrožovala mou rodinu i každého v Kapitolu,“ komentoval letos útok na sídlo Kongresu. „Vím, že historie Donalda Trumpa dožene k odpovědnosti.“

Než se stal v roce 2016 americkým viceprezidentem, byl Pence guvernérem Indiany a více než deset let členem Kongresu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi