Železniční přejezd v pražských Řeporyjích je na sociálních sítích slavný. Pozornost k němu přitahují nezodpovědní chodci a řidiči, kteří světelné výstrahy i závory zvesela ignorují.

Svůj podíl na této slávě má i svérázný starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který nechal k přejezdu instalovat kameru. Ze záběrů pak stříhá odstrašující videa, která dává na sociální sítě.

Vteřiny do tragédie

Posledním starostovým „úlovkem“, který sdílel v neděli večer na svých i městských sociálních sítích, je dvojice opilců, kteří se motají na přejezdu a kolejích. „Troubil na ni vlak, který stál ve stanici, strojvedoucí viděl, že je zle a dokonce se k nim i rozběhl, aby je z kolejí dostal. Původně byli čtyři a úplně našrot se tu motali nějakou chvíli. Jsem už otrlý, a tak jsem zvedl hlavu, až když začal troubit vlak přijíždějící z druhé strany. Jak to bylo všechno rychlé, v první chvíli jsem se lekl, že…“ Větu nedokončil a ani nemusel. Z videa je totiž jasně patrné, že ženu dělilo od srážky vlakem opravdu jen pár centimetrů.

Video
Video se připravuje ...

Děsivé video, opilou ženu málem srazil vlak. Pavel Novotný

Starosta se dlouhodobě snaží o prevenci a to hlavně u dětí na mateřských i základních školách. A to se mu daří. „Ve spolupráci se Správou železnic (SŽ) tu nenapadne 500 školáků ani pomyslet, že by tam vlezli, druhý stupeň musel koukat hodinu na mrtvoly, instruktoři SŽ byli brutální a efektivní,“ pochvaluje si starosta.

Problematický přejezd

„S panem starostou spolupracujeme na prevenci v oblasti bezpečného chování na železničních přejezdech dlouhodobě. Jedná se především o přednášky pro děti, kdy naši vyšetřovatelé dětem vysvětlují, na co si dát pozor, názorně ukazují (videa/fotky), jaké může mít rizikové chování následky, nebo doporučují, kam se v případě nehody obrátit. Poskytli jsme také naše preventivní videa, která pan starosta promítá na vybraných akcích toho charakteru,“ potvrdila spolupráci tisková mluvčí SŽ Nela Friebová.

S dospělými je to podle něj ale horší. „Já to nedramatizuju, neprocházím záznamy, jen pokud někdo napíše, hele vo*e, koukni na magora. Městská část absolutně nikoho nezkouší týrat. Existuje jediná výjimka: pokud někdo na plnou červenou převede za ruku přes ty závory dítě, podáváme okamžitě trestní oznámení za toho nezletilce. Udělali jsme to za tři roky dvakrát.“

I policie tento přejezd vnímá jako problematický. „Na místě policisté provádí zvýšený dohled a o tomto problému víme. Vzhledem k tomu, že k tomuto jednání dochází v nepravidelných intervalech, je těžké zabránit takovýmto situacím,“ vysvětluje policejní mluvčí Richard Hrdina.

Starosta říká, že mu šlo primárně odnaučit přecházení na červenou děti. „Je každého věc, zda vleze na přejezd, když svítí červená, vláčím tu bahnem občas na obecním Facebooku lidi, co to udělají, když na ně odnaproti čumí parta dětí, ale to musím, udržování atmosféry prudy facebookem,“ komentuje svoje počínání. „Je mi jedno, že tu někoho z těhle kreténů, které dětem ukazujeme jako odstrašující příklad, přejede vlak. S ohledem na statistiky k tomu na zdejších kolejích dochází tak jednou za 10 let. Já u toho akorát nechci bejt, ku*va drát,“ uzavřel emotivně Starosta.

Fotogalerie
34 fotografií