Bachtyarovi v roce 2015 selhaly ledviny a začal docházet na hemodialýzu. Bylo jasné, že se nevyhne transplantaci ledviny. „Ledvinu mi chtěla darovat maminka, ale to kvůli zdraví a věku nešlo,“ líčil Selimkhanov.  Na vhodného dárce musel čekat, až byla konečně v plánu operace 24. února 2022.

V ten den se ale po celé zemi rozezněly sirény kvůli ruské agresi a muž náhle řešil úplně jiný problém. „Naštěstí máme v Praze příbuzné, jeli jsme za nimi. Jeli se mnou moje žena a vnuk,“ řekl muž, který doma v Dnipru pracoval v oboru stavebnictví.

Nová naděje

V Praze ale nezůstal dlouho. „Z kapacitních důvodů se mě ujali v Ostravě a už jsem tady zůstal,“ usmál se Bachtyar Selimkhanov, zatímco mu dialyzátor v ostravské městské nemocnice čistil krev.

Letos v květnu přišly dobré zprávy. Muž byl po náročném „kolečku“ vyšetření po 14 měsících zařazen na čekací listinu pro transplantaci ledviny, tentokrát v Česku. „Jsem moc rád, všechno je tu super, doktoři jsou super,“ culí se šťastný Ukrajinec.

Na listinu to nejde hned

Dostat se na listinu „čekatelů“ na transplantaci ledviny není jen tak. „Pacient musí absolvovat několik vyšetření, mimo jiné kardiologické či onkologické, je nutné vyloučit jakákoli zánětlivá ložiska. U pana Bachtyara bylo vše v pořádku,“ vysvětlil primář hemodialyzačního centra Patrik Letocha s tím, že nyní je na listině 15 pacientů z 60, kteří do centra chodí na hemodialýzu. Průměrná čekací doba na novou ledvinu je přibližně dva roky.

Cesta? Pořádné drama

Během velmi riskantní cesty do Česka se Bachtyarův stav dramaticky zhoršoval. „Stále jsem potřeboval dialýzy,“ podotkl. Rodině se podařilo vyjednat jednu hemodialýzu ještě během cesty v Polsku. Další už pak v Praze, kde muže stabilizovali, a pak až dodnes v Ostravě.

VIDEO: Herec Karel Zima daroval ledvinu.

Fotogalerie
4 fotografie