Vysokou inflaci české domácnosti pocítily téměř ve všech oblastech života. „Krize se víceméně dotýká nás všech, z průzkumu ovšem vidíme, že nejvíce dopadla především na rodiny s malými dětmi,“ uvádí Michal Harásek z agentury práce Tymbe.

Peníze navíc zajišťují brigády

Nejčastěji musejí lidé kvůli nedostatku peněz zapomenout na cestování a dovolenou. Následuje kultura, a dokonce i kroužky pro děti. Pětině dotázaných pak už příjmy nestačí ani na základní potřeby, jako je jídlo, nájem nebo energie. Zmírnit nedostatek financí se lidé snaží přivýdělkem k hlavnímu pracovnímu poměru. „Od začátku roku sledujeme meziroční nárůst nově registrovaných brigádníků o 50 %,“ říká Harásek, podle kterého roste počet brigádníků starších 45 let.

Léto přihodí víc

Na vyšší výdělky než vloni se můžou brigádnící těšit v létě. „Očekáváme, že průměrné sazby se budou držet kolem 160 Kč za hodinu,“ potvrzuje Harásek. Nejlépe na tom budou brigádníci v Praze a středních Čechách, kde bude podle odhadů průměrná hodinová sazba i přes 165 Kč. Naopak nejnižší průměrné odměny, kolem 152 Kč, se očekávají v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Top 5 pozic