Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vika (†9) neunikla ruské palbě v Kyjevě: Byla nadějnou judistkou, pár dní před smrtí vyhrála zlato!

Autor: pma - 
4. června 2023
17:59

Během dalšího ruského útoku na Kyjev zemřela v tomto týdnu teprve devítiletá Ukrajinka Vika Ivašková společně se svou matkou. Chtěly se schovat do krytu, ten byl ale zamčený. Webu Ukrajinska pravda se podařilo zjistit, že zabitá dívenka byla nadějnou sportovkyní, která jen pár dní před svou smrtí vyhrála zlatou medaili.

Minulý víkend se devítiletá Vika z Ukrajiny zúčastnila judistických závodů, na které pilně trénovala. Příprava vynesla sportovkyni vytouženou zlatou medaili. Z té se ale Vika neradovala moc dlouho.

Ve čtvrtek 1. černa se Vika společně se svou matkou snažila dostat před ruským útokem do krytu, který byl umístěn v jedné z obytných budov v Kyjevě. Dovnitř se matka s dcerou dokázat nedostaly, vstup byl zamčený. Obě na místě bohužel svým zraněním podlehly.

Dědeček čekal u těla vnučky hodiny

„Vika byla laskavé a statečné dítě, které se zamilovalo do juda. Snažila se zlepšovat své schopnosti a dělala velké pokroky. Nakonec se dostala do skupiny zkušenějších judistů, kde se všem vyrovnala,“ popsala pro web Ukrajinska pravda dívčina trenérka Diana Chalmatovová z kyjevského sportovního klubu Judo Master.

Mladičká Vika vyrůstala dle slov její trenérky jen s maminkou a prarodiči. Ti jsou ze ztráty milované dcery a vnučky zdrcení. Dívčin dědeček byl zachycen na fotografiích, kde sedí vedle zabité Viky. Web Suspilne uvádí, že byl stařík na místě několik hodin, než mu někdo z kolemjdoucích přinesl židli.

300 zmařených životů mladých sportovců

Na sociálních sítích se k zabití nadějné sportovkyně vyjádřil i šéf ukrajinské judistické federace Mychajlo Košljak. „Od včerejška (1. června, pozn. redakce), kdy jsem se tuto hroznou zprávu dozvěděl, nemohu najít v duši klid. To je velmi bolestivé pro celou ukrajinskou judistickou rodinu,“ napsal Košljak.

V příspěvku také upozornil na smutný fakt, že ruští judisté se účastní světových soutěží, zatímco Ukrajina musí pohřbívat malé judisty. Podle Košljaka bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 300 mladých sportovců.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa