Silničáři zahájili opravy v pondělí 15. května. Zahrnují práce v levé polovině jižního mostu ve směru ze Smíchova do Braníku a na rampě z ulice K Barrandovu. Letošní práce potrvají 92 dnů, tedy do 14. srpna.

„Druhá etapa rekonstrukce probíhá zatím bez významných komplikací a výrazných zdržení. Řidiči už mají zažité doporučené objízdné trasy i přechodné dopravní značení. Dopravní situaci každý den sledujeme a sbíráme potřebná data k jejich průběžnému vyhodnocení. V tuto chvíli se doprava chová podle předpokladů včetně standardně fungujících preferencí MHD. Největší problémy v dopravní špičce jsou způsobeny nehodami, kterých už jsme zaznamenali celou řadu. Nehody vznikají především tehdy, když někdo zazmatkuje na poslední chvíli při řazení do pruhů,“ uvedl náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Dělníci nyní pokračují v bouracích pracích na povrchu mostu, ale i dalšími pracemi pod mostem a uvnitř mostu.

Na Strakonické v úseku mezi Výpadovou až Barrandovským mostem došlo k nárůstu tzv. dojezdových dob přibližně o dvě minuty oproti obvyklému stavu. Největší dopravní potíže vznikají podle dokumentu TSK v ranní špičce. „Oproti tomu je během odpolední špičky již doprava plynulá,“ píše se v materiálu.

Rovněž o dvě minuty se dojezdová doba prodloužila také ve Vrchlického mezi Plzeňskou a tunelem Mrázovka. Obdobně jako v případě Radlické, zaznamenala TSK zvýšený provoz zejména na začátku rekonstrukce. „I zde lze předpokládat, že řidiči tuto komunikaci využívají coby alternativní trasu,“ píše se v dokumentu.

Video
Video se připravuje ...

Modelace dopravy.  TSK Praha

O minutu déle oproti běžnému stavu pak řidiči projíždějí Radlickou ulicí v úseku od křižovatky s Jeremiášovou až ke křížení s Křížovou. Dopravní potíže zde byly taktéž především po zahájení oprav. „Postupem času se situace stabilizovala a ve druhém týdnu po zahájení dopravních omezení lze pozorovat zlepšení,“ uvádí silničáři. Vliv oprava naopak nemá na provoz na Jižní spojce.

Dopravní změny

Se zahájením oprav provedla TSK několik dopravních změn, kdy byl mimo jiné otevřen sjezd z Pražského okruhu na Libuš a již loni vznikla na Lihovaru rampa, kterou využívají řidiči, kteří přijíždějí z Barrandova a pokračují přes most do Braníku. Při loňských opravách jí projelo průměrně 6500 vozidel za den, letos pak správa napočítala zhruba 10 500 vozidel denně.

Rekonstrukce mostu začala loni na jižní polovině jeho jižní části. Práce jsou rozložené do několika let a potrvají vždy jen část roku. Za celé období vyjdou na 594,5 milionu korun. Soumostí z roku 1983 tvořené dvěma částmi, severní a jižní, se dosud nikdy neopravovalo.

Řidiči by měli využít objízdné trasy přes Pražský okruh, kde je otevřen sjezd do Písnice. Rozšířená už byla sjízdná rampa z Modřanské na Jižní spojku. Stejně jako loni je v provozu vratná rampa u Lihovaru, kterou využijí řidiči jedoucí z ulice K Barrandovu na Jižní spojku. Posílená je po dobu oprav MHD, ve vybraných ulicích jsou provizorní vyhrazené pruhy pro autobusy. Zvýšena je preference MHD v křižovatkách.

Fotogalerie
41 fotografií