Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špičkového raketového vědce zatkli v Rusku: Soudí ho kvůli velezradě, prodělal dva infarkty

Autor: ČTK - 
1. června 2023
20:15

V Petrohradu dnes s vyloučením veřejnosti a médií začal proces s prominentním fyzikem Anatolijem Maslovem, který je obžalován z velezrady. Informuje o tom agentura Reuters. Maslov byl jedním z trojice vědců z novosibirského ústavu teoretické a aplikované mechaniky, kteří byli zatčeni kvůli podezření z velezrady.

Reuters s odvoláním na nejmenovaného člověka blízkého Maslovovi píše, že 76letý vědec od svého zatčení loni v červenci prodělal dva infarkty a byl v nemocnici. Byl převezen do nechvalně proslulé moskevské věznice Lefortovo, před procesem pak do Petrohradu.

Lékaři ve vazbě fyzikovi neposkytují všechny léky, které mu předepsal jeho běžný lékař, a podle médií není v dobrém zdravotním stavu. Agentura Reuters také uvedla, že informace o Maslovovu zdravotním stavu nemohla nezávisle ověřit, s jeho právním zástupcem se jí dnes nepodařilo spojit.

Zdroj blízký Maslovovi také uvedl, že se vědec cítí nevinen, za zrádce se nepovažuje a domnívá se, že vždy postupoval správně.

Předal tajné informace Číně?

Všichni tři vědci obvinění z velezrady jsou experty na hypersoniku, což je obor, který je zásadní pro vývoj příští generace ruských raket schopných letět rychlostí desetkrát vyšší než rychlost zvuku. Kolegové Maslova a dalších dvou vědců z novosibirského ústavu poukazují na to, že jejich trestní stíhání může poškodit ruskou vědu.

Kvůli čemu jsou vědci stíháni, není známo, protože je případ utajován. Nicméně jeden zpravodajský portál v Novosibirsku uvedl, že Maslov je podezřelý z toho, že předal tajné informace Číně. Ruský parlament v dubnu trest za velezradu prodloužil z dvaceti let na doživotí.

Video  Analytik Stulík: Rusko tahá za kratší konec, jeho požadavky jsou odtržené od reality.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa