Jako v jiné dimenzi, tak si připadá návštěvník Galaxie Barev v OC Westfield Chodov. Multimediální výstava návštěvníka překvapí světly různých barev a intenzit, která se odráží v zrcadlech, jež zabírají plochu 600 m2. Podobnou výměru mívá pozemek pro středně velký rodinný dům. Promítané barvy a zrcadla kombinují exponáty jako obří kaleidoskop nebo zrcadlová místnost, návštěvník se také nechá unášet proudem barev skrz klikatou zrcadlovou chodbu. 

Na závěr se ve velkém sále podobném kinu pořádá největší robotická show svého druhu na světě. Dva stroje, každý vážící 1,5 tuny, připraví návštěvníkovy nezapomenutelný zážitek. Za doprovodu vypravěče se v sále promítá film zaměřený na vesmír a dějiny umění. Publikum do děje vtáhnou roboti, kteří na sobě mají instalované dva monitory a různě s nimi během představení točí a dramaticky hýbou. Pokud návštěvník chce, může si po skončení prohlídky za úplatu namalovat vlastní obraz akrylovými barvami.

Robotická projekce.
Autor: Jan Dařílek

Fantazie Vojtěcha Pluhaře

Nápad na unikátní galerii pochází z hlavy mladého podnikatele Vojtěcha Pluhaře, který se v roce 2020 dostal mezi 30 nejúspěšnějších tuzemských podnikatelů pod 30 let magazínu Forbes. Ten má s podnikáním v obchodních centrech bohaté zkušenosti. Začínal sjezdy kol BMX, na podzim roku 2019 vytvořil za vlastní peníze největší medúzárium v Evropě s více než 10 tisíci žahavci. Svět medúz je vyhledávaným místem, nachází se na střeše obchodního centra Arkády Pankrác.

„Za covidu nebylo co dělat. S manželkou jsme viděli video, jak se maluje obraz pomocí kyvadla s dírou na barvu. Řekli jsme si, že by to byl super program na doma,“ usmívá se Vojtěch Pluhař. I když si barvením manželé zničili terasu, přerostl nápad z původní zábavy na odpoledne v projekt za několik desítek milionů korun.

„Úkon, kdy strčíte do kyvadla a barva vám vyteče, vypadá sice strašně jednoduše, ale zas tak lehké to není,“ popisuje Blesku Vojtěch Pluhař. S manželkou ho napadlo, že by tento zážitek mohli předat dále. Sám ale doma nemá ani akvárium s medúzami, ani žádné vlastní obrazy. „Jsem tak trošku kovářovic kobyla,“ směje se Vojtěch. 

Obří roboti a nekonečný vesmír

Nosnými tématy galerie jsou barvy a vesmír. „Vesmír mě baví sám o sobě. Mám rád to slovo. Někdo může chápat vesmír jako prostor, ve kterém se nachází naše planeta. Zároveň může někdo chápat svůj život jako vlastní vesmír, který si sám utváří. Ale význam se dá minimalizovat i tak, že v kalíšku barvy je také celý vesmír,“ vysvětluje Vojtěch Pluhař.

Autor ale nemá konkrétní oblíbenou část projekce. „Každý exponát je takové dítě. A u dětí také nedovedete říct, jaké máte nejradši. Cením si toho, že jsme projekt dotáhli do konce,“ raduje se Vojtěch. Realizace byla velmi složitá. Návštěvníky jistě ohromí robotické představení, ale už si neuvědomí, kolik práce znamenalo naprogramování robotů.

„Robotická show se skládá ze 7 tisíc bodů. Vy pro robota vyrobíte navigační systém, podle kterého se musí řídit,“ popisuje Vojtěch Pluhař. Je to stejné, jako když Češi vyrazí autem do Chorvatska. Navigace nakreslí plán cesty a poctiví řidiči se ho drží. Stejně tak museli programátoři vytvořit pohybovou trasu robotů.

Galaxie Barev zabírá 1 225 metrů čtverečních. Smlouva s OC Westfield Chodov bude platit několik let. „Mým cílem je návštěvnost okolo 350 tisíc lidí ročně,“ přeje si Vojtěch Pluhař.

KDE: OC Westfield Chodov - 1. patro nad vstupem D, Roztylská 2321 /19, Praha 4 - Chodov

CENA:
- dospělý: 350 kč
- dítě: 240 kč
- rodina 2+1: 780kč
- školy: vyčleněny hodiny v týdnu; skupiny 15+ : 150 kč na dítě a učitel zdarma

Video
Video se připravuje ...

Krychle se světly a hudbou. Jan Dařílek

Fotogalerie
17 fotografií