Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lipavský pro Blesk: Ministři zahraničí NATO se sjedou do Prahy

Autor: Jakub Kopřiva - 
1. června 2023
08:00

Ministři zahraničí zemí Severoatlantické aliance zavítají příští rok na jednání do Prahy. Blesku to potvrdil šéf Černínského paláce Jan Lipavský (37, Piráti). Podle něj se jedná o nejvýznamnější akci NATO na českém území od roku 2002, kdy metropole hostila alianční summit.

Lipavský je nyní na neformálním jednání ministrů NATO v norském Oslu. Příští rok se ale mají šéfové diplomacií států Severoatlantické aliance sjet do Prahy za ním. Ministr se na tom dohodl s tajemníkem Aliance Jensem Stoltenbergem (64).

„Můžeme potvrdit, že Praha bude příští rok na jaře hostit neformální ministriádu NATO. Bude se jednat o nejvýznamnější alianční akci na našem území od summitu NATO v roce 2002. Umístění neformálního ministerského zasedání do Prahy je výrazem ocenění ČR jako aktivního a spolehlivého spojence,“ uvedl k tomu pro Blesk Lipavský.

V roce 2002 proběhl v Praze summit hlav států a šéfů vlád zemí NATO. Na něm bylo hned sedm států přizváno k započetí vstupních rozhovorů s Aliancí. Šlo o pobaltské země, Bulharsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko. Kromě toho bylo stěžejním tématem také odzbrojení tehdejšího iráckého diktátora Saddáma Husajna (†69), ke kterému vyzýval americký prezident George W. Bush (76).

Video  Petr Pavel v Dánsku: Setkal se i s premiérkou Estonskou či exšéfem NATO. S ukrajinskou poslankyní řešil stíhačky.  - Blesk - Maxmilán Nový
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 1. června 2023 11:11 )

ještě tu nejsou a já doufám že ani nebudou. De-dolarizace nadvládu hegemona ukončí.

Jirik-ta ( 1. června 2023 11:07 )

jak jinak

Th0r_z_h0r ( 1. června 2023 09:46 )

Neokolonialistum tece do bot. Zeme BRICS jsou na tom lepe nez fasisiticka G7. Rusko si mne ruce. To je realita.

http­s://ww­w.sil­kroad­brie­fing­.com/n­ews/2­023/03­/27/the-brics-has-overtaken-the-g7-in-global-gdp/

jasnavolba ( 1. června 2023 09:39 )

nejhorší vláda od r 48 která nás zadlužila nejvíc od r 90 si udělala s občanu plátce cestovek, soudruh prezidet, premier lhář, Černoc­hová,­Peká­rová,­vláda,­senát kdo má díru v ryti cestuje k tomu ruzné žranice NATO a jiných zmetku. A lidé nakupuji lejna,nemají na ovoce,­zele­ninu,­bydle­ní,en­rgie jen platí politickým zvířatum jejich radovánky a lezení v ryt kde jaké verbeži.

jajas ( 1. června 2023 08:56 )

"Můžeme potvrdit, že Praha bude příští rok na jaře hostit neformální ministriádu NATO." No jasně! Budulín se musí trochu pochlapit a uspořádat tuto "klauniádu" i v Česku, protože na to evidentně máme!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa