Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký přehled Blesku: O kolik si od června přilepší penzisté?

Autor: Rostislav Fridrich, Jakub Kopřiva, psp - 
1. června 2023
05:00

Seniory čeká letos v červnu další navýšení důchodů. A to kvůli vysoké inflaci. Tentokrát ovšem proběhne růst penzí podle upravených pravidel. Kvůli šetření tak bude nižší, než bylo původně v plánu.

I přes úpravu pravidel si penzisté přijdou na nějakou tu »zlatku« navíc. Průměrný důchod se zvýší o 760 korun, místo dříve plánovaných 1770 korun. Nižší částku novelou schválila Sněmovna letos v březnu. Vládní koalice ji zdůvodňovala nutností úspor ve státní kase.

„Záměrem úprav valorizací je především mezigenerační solidarita a předcházení hospodářským škodám. Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdyby naše vláda nezasáhla, přinesla by červnová valorizace dalších až 34 miliard dluhu do státního rozpočtu,“ uvedl ke změně ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (42, KDU-ČSL). V současnosti eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 2,8 milionu důchodců. Jen na starobní penze se loni vyplatilo přes 480 miliard korun

Jak se od června 2023 zvednou důchody. Jak se od června 2023 zvednou důchody. | Infografika Blesku

Rekordní číslo

Vicepremiérův rezort se navíc »prsí« tím, že současná průměrná penze překročí po valorizaci vůbec poprvé 20tisícikorunovou hranici. „Když naše vláda nastupovala, průměrný důchod činil 15 425 korun. Po červnové valorizaci to bude 20 188 korun. To je nevídaná výše i v poměru k průměrným výdělkům ekonomicky aktivních občanů,“ dodal ministr. Tento poměr se aktuálně blíží 50 %.

Mezi jednotlivými důchodci jsou ale značné rozdíly. Loni přes 70 tisíc lidí pobíralo důchod nižší než 10 tisíc korun. Nejrozšířenější výše penze pak byla mezi 14 až 20 tisíci korunami. Tu dostávalo více než 1,5 milionu lidí. V Česku ale zůstává i pár superpenzistů, kteří pobírají 70 tisíc a více. Podle posledních dat jich bylo 17.

Století pamětníci

Podle údajů ČSSZ žilo v Česku v březnu 2023 celkem 862 penzistů starších sto let. Z toho 102 mužů a 760 žen. Nejstarší je žena, které je 109 let a žije ve Středočeském kraji. Nejstarším mužským penzistou je pak senior z Prahy, jemuž je 105 let.

Video  Ekonomka Danuše Nerudová o plánech na důchodovou reformu i ochrance kvůli vyhrožování  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

st.rec ( 2. června 2023 10:01 )

Doma vidím že si nepřilepší nic,ale naopak o dost přijdou,inflace způsobená naší vládou je obere o víc než je valorizace.A to všichni ještě dostali písemné potvrzení o zvýšení a dopis s vysvětlením od Stanjury.Všichni kdo si na důchody vydělali, mají pochopit že musí šetřit na důchody svých dětí.

nemocna ( 1. června 2023 13:52 )

Jo přidali směšných pár korun, ubrali 1000,-kč a sobě přidali tisíce, vše zdražené nehorázné ceny, ke všemu chtějí at se platí u lékařů a více u léků, přitom lékaři museli snížit psát potřebnou dávku léků pacientům na měsíc že pojištovna to nechce hradit, co mají nemocní lidé dělat??? žít s léky jen půl měsíce? trápit se umírat? hlavně že ředitel pojištovny hrabe miliony a rozvaluje se na Kanárech, zrušte recepty a nebudete muset léky proplácet at si lidé koupí lék sami který potřebují a nemusí čekat hodiny u lékaře na blbý recept a doprošovat se o napsání léku který jim pomáhá žít! takovou vládu vyházet do jednoho jen chtějí aby nemocní umřeli, důchodu aby se nikdo ani nedožil, ostatní aby dřeli celé dny aby měli aspon na základní potřeby k životu při těch nehorázných cenách, ZLATÍ KOMUNISTI TO BYL ŽIVOT, všechno fungovalo, byla práce, bydlení, neexistoval bezdomovec, všechny služby fungovaly, ceny všude stejné nízké, recept korunu, důchodci si mohli kupovat i ovoce aj. ted živoří, výmysl politiků že důchod nyní činí přes 20000,-kč je nehorázná lež každý má sotva polovinu!

krapotkin ( 1. června 2023 12:26 )

A to ještě chtějí zvednout DPH léků z 10% na 12%.

krapotkin ( 1. června 2023 12:23 )

To se pořád otírají o důchodce, ale o kololik si přilepší etnikum, co nikdy nepracovalo, to se mlčí.

maxpax ( 1. června 2023 12:02 )

O kolik si přilepší penzisté netuším. Ale vím, že byli a ještě budou okradeni na svém jediném příjmu, kterým je pro naprostou většinu z nich právě důchod.

O to více potěšující jistě pro penzisty je , že v rámci vládního úsporného balíčku bude od příštího roku exprezidentům zvýšen o 100% jejich příjem (který ale není jediný ) .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa