Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala v Bratislavě jednal s Macronem. A poprvé se setkal s novým slovenským premiérem

Aktualizováno -
31. května 2023
22:01
Autor: ČTK, Mii - 
31. května 2023
17:35

Česko a Slovensko jsou zajedno v názoru na podporu Ukrajiny, která se brání ruské agresi. Zároveň je potřeba uvažovat nad budoucí obnovou napadené země. Český premiér Petr Fiala to řekl novinářům po dnešní schůzce s novým předsedou slovenské vlády Ľudovítem Ódorem. Šlo o první schůzku obou politiků od doby, kdy se Ódor v polovině května postavil do čela úřednické vlády. Vztahy mezi oběma zeměmi Fiala označil za výborné a uvedl, že je potřeba udělat vše pro to, aby takové zůstaly. V Bratislavě se předseda české vlády sešel také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Jsme jednoznačně přesvědčeni, že je potřeba podporovat Ukrajinu všemi prostředky, které jsou k dispozici,“ řekl Fiala. „Také bychom měli přemýšlet nad tím, jak se budeme podílet, třeba v něčem i společně, na poválečné obnově Ukrajiny a na rekonstrukce této země,“ dodal.

Další oblast, v níž by měly obě země spolupracovat, je podle Fialy například snaha o zajištění energetické bezpečnosti. „Společným zájmem Slovenska i Česka je rozvíjení jaderné energetiky, protože to zajišťuje naši energetickou soběstačnost a posiluje naši energetickou bezpečnost,“ řekl. „Máme velmi dobrou spolupráci v oblasti bezpečnosti, obrany, i tady se otevírá prostor pro další projekty,“ doplnil.

Ódor, který před jmenováním premiérem zastával funkci viceguvernéra slovenské centrální banky (NBS), pak na společné tiskové konferenci s Fialou řekl, že jeho kabinet se při přípravě návrhů na ozdravení státních financí možná bude inspirovat Českem.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

„V České republice probíhá snaha o konsolidaci veřejných financí, a to ne populistickým, ale racionálním způsobem. Něco podobného čeká i nás, úřednickou vládu. V něčem možná najdeme inspiraci z České republiky, jak to dělat,“ řekl.

S Macronem řešil i Čínu

Fiala před schůzkou s Ódorem jednal také s francouzským prezidentem Macronem. Český premiér řekl, že i s ním hovořil o podpoře Ukrajiny nebo o vztazích evropských států k Číně. Dalším tématem rozhovoru byla podle Fialy jaderná energetika.

„Patříme k podobně smýšlejícím státům, které věří v rozvoj jaderné energetiky a nedovedou si svůj energetický mix představit bez rozvíjení jádra. Pro nás je Francie v této věci silným a důležitým spojencem,“ uvedl český premiér.

Podle Fialy Francii a Česko kromě toho spojuje společný postoj v názoru na zavedení emisní normy pro motorová vozidla Euro 7. „Jsme přesvědčeni, že je potřeba upravit výrazným způsobem ten návrh,“ řekl Fiala. Podle něj má i v této věci Česko ve francouzském prezidentovi silného spojence.

pindal ( 1. června 2023 21:02 )

Od evropských politiků,asi žádnou záchranu nečekejme,asi se bojí agresora.

pindal ( 1. června 2023 20:47 )

Když jsem prohlédl,tyto přiložené obrázky,tak mě připadá,že všichni mají strach z Fiali.Já sám nechápu,jak může být tak vysmátý,když on sám ,jako jednotlivec neznamená téměř nic.Nevede k němu kabel?
Možná,že má baterii.

pindal ( 1. června 2023 20:36 )

Macron,také záhadný člověk,každou chvíli říká něco jiného.Nebo to u nás špatně píšou?

Jirik-ta ( 1. června 2023 13:35 )

to je státník

naidka ( 1. června 2023 08:12 )

😃 Na společné fotce - Macron 😕 - Fialka. 😅

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa