Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak umírali: Marie Curie zabil její vlastní objev. Zemřela v krutých bolestech a pohřbili ji v olověné rakvi

Autor: mc - 
2. června 2023
05:00

Věda byla pro Marii Sklodowskou-Curie celoživotním posláním. Je tak více než smutné, že právě její vlastní velkolepý objev ji stál život. Jak uznala i komise pro udělování Nobelových cen, její přínos chemii a fyzice byl nezměrný - objev radioaktivity a izolace radia změnily svět. Mariina posedlost nebezpečným prvkem ji ale zabila. Zkumavky, které nosila v kapsách svých šatů, jí způsobily otřesné onemocnění, kvůli kterému zemřela slepá a v bolestech.

Marie měla v mnohém velké štěstí - narodila se do doby, kdy ženy ještě neměly ani volební právo, ona se ale stala průkopnicí ve svém odvětví. Narodila se do rodiny učitelů, kteří pocházeli z nižší šlechty, ačkoliv o majetky jejich rody přišly, mohli si dovolit poslat dceru studovat. Ženy ale neměly v Polsku povoleno vyšší vzdělání, se svou sestrou se tedy dohodly, že Marie bude pracovat a finančně podporovat sestru na studiích lékařství v Paříži a o dva roky později jí to sestra vynahradí. Marie se pak stala vůbec první ženou, která úspěšně složila přijímačky na fakultu fyziky a chemie univerzity Sorbonna.

Během studií potkala Pierra Curie, který se brzy stal jejím manželem. Spolu s ním začala pracovat na výzkumu radioaktivity - objevili prvek polonium a později i radium a dokázali radioaktivitu vysvětlit. Marie se poté stala první ženou s titulem doktora fyziky a tentýž rok ve svých 36 letech získala Nobelovu cenu za fyziku. Pierre dostal na Sorbonně místo profesora a Marie vedoucí výzkumu v jeho laboratoři.

Tam ale její životní štěstí skončilo. Pierre při přecházení rušné ulice v dešti uklouzl a spadl přímo pod koňský povoz. Jedno z kol mu přejelo hlavu a způsobilo

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.