I když se situace v posledních deseti letech o hodně zlepšila, pořád je v České republice povědomí o problematice pěstounství relativně malé. Většina lidí často ani nezná rozdíl mezi pěstounství a adopcí. Zatímco pěstoun je povinen podporovat styk dítěte s jeho původní rodinou, při adopci veškerá práva biologických rodičů na dítě zanikají a nová rodina tak přijímá dítě za vlastní. A právě proto je pěstounství tak náročné, protože dítě v pěstounské péči může zůstat několik měsíců nebo několik let a vyrovnat se s takovou citovou zátěží není nic jednoduchého.

Práce na plný úvazek

Své o tom ví i osmapadesátiletá profesionální pěstounka Radka Švecová, která se náhradní rodinné péči věnuje přes deset let. Nyní má v péči již 13. dítě – dvouměsíčního Tobíka. „Měli jsme s manželem rodinu jako dvacetiletí, ve čtyřiceti nám pořád zbývalo dost sil, proto jsme se pustili do pěstounství. Ze začátku jsem nevěděla, co se mnou emoce udělají. První a druhé dítě bylo velmi náročné. Ale myslím si, že je velmi důležité, aby byla pěstounkou žena, co má vlastní děti. Naplněné mateřství vám pak pomůže těžkosti překonat,“ popisuje bývalá sociální pracovnice.

Musím říct, že za posledních pět let se podpora pěstounů v Praze výrazně zlepšila. První rok jsme si o nějakém stálém finančním zajištění a další podpoře mohli nechat jen zdát, teď už je vše mnohem lepší i díky dalším přidruženým organizacím,“ říká Švecová.

Další pěstouni

Právě pro lidi, kteří uvažují nad tím, stát se pěstouny, ale i pro pěstouny matadory se budou v průběhu června konat Dny pěstounství. V programu je například beseda pro potencionální zájemce o náhradní rodinnou péči v klubu Harfica v Praze 9, den otevřených dveří na odboru sociálních věcí Magistrátu hl. m. Prahy s informacemi pro zájemce o náhradní rodinnou péči či dny otevřených dveří na OSPOD na úřadech vybraných městských částí. Chybět nebudou ani informace o přípravných kurzech pěstounů či přednáška na téma terapeutické rodičovství o dětech s vývojovým traumatem. Zájemci se též mohou těšit na promítání dokumentu Napojení – příběhy náhradní rodinné péče.

Podle radní pro sociální oblast Alexandry Udženije (ODS) je v současné době v Praze 1192 pěstounů, kteří mají v péči alespoň jedno dítě. „S chystanou novelou zákona o zrušení ústavn péče pro děti do tří let však chceme být připraveni a síť pěstounů rozšířit. Nyní evidujeme 50 žádostí o dlouhodobou pěstounskou péči a 12 žádostí o krátkodobou péči. Právě akce jako Dny pěstounství by nám měly pomoct tuto problematiku dostat mezi více lidí.“

Udženija také připouští, že s umisťováním některých dětí je větší problém. „Pokud se jedná o jedno dítě nebo třeba dva sourozence, daří se nám je do rodin umisťovat poměrně snadno. Jakmile však jsou to třeba 4 sourozenci, děti s hendikepem nebo z jiných etnických skupin, nastává problém.“

I z těchto důvodů Praha loni založila Sociální nadační fond Prahy, který pěstounům nabízí finanční pomoc. „Pěstounství samozřejmě podporuje stát, jsou ale oblasti, na které se tato pomoc nevztahuje. Proto vznikl nadační fond, který může rodinám pomoct například se zaplacením kroužků pro děti nebo dalších volnočasových aktivit, které pomáhají dětem najít si kamarády a více je socializovat,“ vysvětluje ředitelka fondu Barbora Komberec Novosadová. Pěstouni však mohou zažádat i o finanční podporu na bydlení, svoje vlastní vzdělání nebo také na odlehčovací a terapeutické služby jak pro sebe, tak pro svěřené dítě.

Fotogalerie
20 fotografií