Na výstavě je k vidění až 30 originálních džínových módních kousků, jako jsou kalhoty, sukně, bundy nebo lacláče. Část vystavených džínů pochází ze sbírky Michala Petrova, jednoho z největších odborníků na 70. a 80. léta. „Můžete tady vidět různé značky, které už z dnešních obchodů neznáte,“ popisuje Petrov původ vystavených džínů.

Žádané a nedostupné zboží

Džíny v Československu v 80. letech jsou neodmyslitelně spjaty s Tuzexem, bony a veksláky. Před prodejnou Tuzex se často tvořily dlouhé frondy „jak na banány“ a kdo je neměl, jako by nebyl. Mladí o ně škemrali u rodičů, a ti je museli často shánět „pod rukou.“ Džíny se daly sehnat výhradně v Tuzexu a často se za nákupem tohoto módního fenoménu skrýval příběh na hraně zákona, kdy docházelo s k podvodům se zahraniční měnou nebo kupčení s bony.

Rifle i Levi‘s

Vystaveny jsou například džíny od značky Rifle, která dala obecné pojmenování džínům přinejmenším se východní části naší země. „Na Moravě jim dodneška neřekne nikdo jinak, a to zkrátka proto, že Rifle u nás byly první,“ představuje Petrov jednu ze značek. Rifle měl na sobě už Václav Neckář v roce 1965 v klipu natočeném pro Studio A. Nejžádanější byly džíny značky Levi’s. Nejvíce se proslavil model 501. Na tento model vzpomíná i herečka Kateřina Kornová, která si pro ně na konci osmdesátek dojela do Rakouska. „To jsou pánské džíny. (…) Byly malinko bokové, ale ne moc a hezky splývaly. Měla jsem je dlouho a moc ráda.“

Vstupenka do společnosti

„Za mého mládí byly nejžádanější 501. Kdo je neměl, jako by nebyl. Džíny byly i vstupenka do společnosti. Teda do společnosti, která zajímala mě – diskotéky a tak. Tam byli veksláci, měli tam partnerky a když jsem neměla džíny, tak jako bych nebyla. A je pravda, že když jsem se celá „odžínovala“ (džíny, džínovou vestičku, na to ještě bundu a čelenku), tak jsem se vždycky chytala nejvíc,“ vzpomíná herečka Jitka Asterová.

Kde? Obchodní dům Kotva, Praha

Kdy? 

Za kolik? Dospělý 220 Kč, dítě od 5 let 145 Kč

Fotogalerie
5 fotografií