Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plán Válka na výpadky antibiotik i sirupů: Léky budou jako kusovky? Lékárníci jsou proti

  • Autor: Daniel Kraus - 
    30. 5. 2023
    12:15

    Každodenní boj o léky pokračuje a nedostatek ani po měsících neustává. Nejvíc chybí antibiotické sirupy a kapky pro děti, ale i inzulin pro diabetiky. Ministerstvo zdravotnictví proto začalo spekulovat o přídělu tablet po kusech.

    Antibiotika, dětské sirupy na kašel i na sražení teploty, některé druhy inzulinu nebo antihistaminika proti alergiím. To jsou příklady léků, které v České republice lidé marně shání po všech čertech. „Kolegyně nesehnala penicilin pro svoje čtyřleté dítě s těžkou angínou,“ rozčilovala se jedna z uživatelek twitteru. Drasticky chybí i tablety proti průjmu. Někteří si pro „vzácný“ lék jezdí dokonce do Německa.

    Video  Tisková konference po jednání vlády (24.5.2023)  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 1.Jsou alternativy

    Že některých léků se na trh skutečně nedostává tolik, kolik by bylo potřeba, potvrdila na dotaz Blesku i mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová. Ministerstvo zdravotnictví ale tvrdí, že se blýská na lepší časy. „Situace se postupně stabilizuje ve všech lékových skupinách a bude tomu tak i nadále,“ uvedl mluvčí rezortu Ondřej Jakob. A zdůrazňuje, že ke každému nedostatkovému léku je dostupný přípravek se stejnou léčivou látkou, akorát od jiného výrobce. „Tedy nestane se, že by se pacient nedostal k indikované léčbě,“ tvrdí.

  • 2.Chystají zákon

    Ministerstvo chce situaci řešit chystanou novelou zákona o léčivech, která má farmaceutickým firmám mimo jiné uložit za povinnost mít dvouměsíční zásoby léků na skladech. Podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka (55) to ale současný stav nezlepší kvůli zdlouhavé legislativě. „I když bude návrh schválen rychle, nevyřeší situaci v letošním roce a bohužel nevyřeší ani případnou krizi s nedostatkem antibiotik v nadcházející zimě,“ řekl Blesku.

  • 3.Návrat do minulosti

    Rezort také uvažuje o variantě vydávání léků po kusech. Proti tomu se ale staví lékárníci. „Nepovažujeme to za systémový krok. Existuje dostatečný počet různých velikostí balení. Rozpočítávání je navíc personálně a časově náročné,“ tvrdí Bažantová. V praxi by to podle ní znamenalo akorát větší zatížení lékárníků a lidi čekajících ve frontách. Podobného názoru je i Kubek. „Originální balení léků musí obsahovat spoustu ochranných prvků. Odsypání pilulek do nějakého pytlíčku, to je takový obraz lékárnictví někdy na přelomu 18. a 19. století. Rozhodně se zvyšuje riziko, že si někdo těmi léky ublíží,“ dodal rázně lékař.

  • 4.Co právě chybí?

    Co chybí teď:

    • Antibiotika (zejména na penicilinové bázi)
    • Sirupy pro děti
    • Antibiotické nosní kapky
    • Léky proti průjmu

    A co dlouhodobě:

    • Antibiotické oční kapky a masti
    • Léky s obsahem pantoprazolu
    • Některé léky na astma
    • Některé injekce s obsahem nízkomolekulárních heparinů
    • Léky na uvolnění svalů s mefenoxalonem

    Zdroj: Česká lékárnická komora

  • 5.Válek ukazuje na firmy, ty se brání

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (63, TOP 09) tvrdí, že dělá všechno proto, aby se situace zlepšila. Za nedostatek léčiv je ale kritizován dlouhodobě. Válek se však brání, že je vážná situace všude po Evropě a výpadky netrápí jen Česko. „Budeme mít dostatek antibiotik. Vždycky máme nějakou variantu. Pacienti se za posledních deset let stali zcela rukojmím farmaprůmyslu,“ hledal viníka ministr na začátku května.

    Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF) ale jeho tvrzení odmítá. Výpadky podle nich způsobil zejména nárůst poptávky. Dle stínového ministra zdravotnictví hnutí ANO Kamala Farhana (54) nelze na firmy tlačit, jak to podle něj dělá Válek. „Jsme na volném trhu. Ministr uvažuje z pozice síly, ale vůbec mu nedochází, že nikdo nemá povinnost léky do ČR vozit. Musíme vnímat realitu a jednat s dodavateli, a ne jim vyhrožovat,“ řekl Blesku.

    Video  Výpadky ve výrobě i zvýšená nemocnost. Šéfka lékového úřadu vysvětlila, proč Česku chybí léky  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 30. května 2023 17:10 )

Tk si myslim abychom se v diskuzi drzeli nasich problemu...

Th0r_z_h0r ( 30. května 2023 17:03 )

Tak snad jsme toho Putina uz potrestali timhle dost 🤣👍 Ten je z toho uplne v tech sr*ckach, jak je v jinem clanku 🤣👍 Obri dluhy, inflace, potravinove banky, nejsou leky, odchod do duchodu se opet prodluzuje, zvysujou se dane, mame tady 500 k ekonomickej uprchliku z tzv. Ukrajiny na krku, vic nez na uklizeni nebo vykopani prikopu nemaj a ani to neumej poradne, ale analytik vi, jak je Putin na dne. 🫠 Trochu skripe logika ne? 🫠

MAMKA2316 ( 30. května 2023 16:49 )

Jezdím do Polska tam mají vše tam beztrestně fabriky nerozkradli nerozprodali a nevytunelovali jako u nás ??A vládnou tam asi jiné kapacity ??Kdo není zvykly něco kvalitně řídit a ne jenom někoho kritizovat se ukáže v krizi to je pravda ryzí

msamec3 ( 30. května 2023 16:47 )

Jak je to možné protože lidi věřili tyhle vládě tak teď se musí chytat za hlavu a bylo by dobrý je vyhodit

Jiří Zvěřina ( 30. května 2023 16:29 )

Co tento chaotik vypustí z pusy, to je vždy klenot... Jak je množné, že je ještě ministrem???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa