Kriminalistům se podařilo dopadnout třiačtyřicetiletého muže, který vyráběl a prodával pervitin. Tři větší varny měl v budově bývalého vepřína na Mělnicku. Tam policisté nalezli velké množství chemikálií a střelivo různých ráží. V autě zaparkovaném před objektem měl muž ukrytý ostrý samopal. 

„Během prohlídky jiných prostor kriminalisté v objektu nalezli velké množství různých chemikálií v řádu stovek kilogramů a stovek litrů, ( např. 170 kg hydroxidu sodného, 108 litrů kyseliny fosforečné, 156 litrů kyseliny chlorovodíkové, 534 litrů toluenu, 4,5 kg červeného fosforu...) určených k výrobě drogy a dále více než 2,7 kg prekursoru EFEDRIN, ze kterého by šlo vyrobit více než 2,145 kg čistého pervitinu (hodnota přes 2 mil. Kč),„ sdělil mluvčí policie Richard Hrdina. S převozem chemikálií a propriet potřebných k výrobě drog museli pomoci hasiči. 

V bytě dealera bylo nalezeno přes půl kila pervitinu v hodnotě zhruba 550 tisíc korun. Z takového mnoštví by se dalo vyrobit 2750 dávek. Muž a jeho komplic byli zadrženi v polovině února při odjezdu z objektu. Na začátku května pak kriminalisté dopadli další tři osoby. Zadržena byla i manželka muže, který všemu velel. Muži a jeho pomocníkům hrozí až dvanáct let za mřížemi. „Manželka hlavy skupiny byla obviněna ze zločinu legalizace výnosů z trestné činnosti a hrozí jí v případě odsouzení až osm let," upřesnil Hrdina.

Elasťák

Kriminalisté zadrželi další organizovanou skupinu v rámci akce nazvané „Elasťák“. Celkem šest osob pod vedením třiačtyřicetiletého muže vyrábělo a distribuovalo pervitin po Praze. I v tomto případě figurovala manželka šéfa organizace. „Na výrobě pervitinu se podílela i šestadvacetiletá partnerka hlavního obviněného, která dle potřeb zajišťovala potřebné věci k výrobě (např. led, technický benzín, louh), založila bankovní účet, na který její muž ukládal a následně opět vybíral finanční částky v řádech desetitisíců, a ze kterého byly hrazeny i krátkodobé podnájmy prostor, určených k výrobě pervitinu, uvedl Hrdina. 

Kriminalisté zajistili pět varen, přes jeden kilogram efedrinu, pervitin i látku na jeho ředění, marihuanu a morfin. Všem hrozí až deset let v base. Někteří jsou ve vazbě. 

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté dopadli dvě organizované skupiny vařičů a dealerů pervitinu policie ČR

Video
Video se připravuje ...

Kriminalisté dopadli dvě organizované skupiny vařičů a dealerů pervitinu policie ČR

Fotogalerie
19 fotografií