Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Česko musí šetřit, a to včetně vlády: Kde si ministři utáhnou opasky? Ani sami pořádně nevědí

  • Autor: David Polák,lig - 
    29. 5. 2023
    05:00

    Zachránit státní kasu před brutálními schodky má ozdravný balíček vlády Petra Fialy (58, ODS). Ten má kromě daňové revoluce přinést také miliardové úspory na straně státu. Blesk proto oslovil všechna ministerstva, kde přesně si budou utahovat opasky. A výsledek je trochu zarážející.

    Během dvou let chce kabinet ušetřit ve výdajích státu 78,3 miliardy korun. „Pokud chceme přesvědčit naše občany, že myslíme snižování tempa zadlužování země vážně, považuji za povinnost začít šetřit u nás na straně státu,“ prohlásil ministr financí Zbyněk Stanjura (59, ODS), když veřejnosti představoval ozdravný balíček. Jeho cílem je hlavně snížit deficit rozpočtu. Podle šéfa státní kasy má každé ministerstvo úkol snížit své provozní výdaje o pět procent. To by mělo v rámci let 2024 a 2025 ušetřit 11,2 miliardy korun. Dalších 9,7 miliardy se má uspořit na platech úředníků.

    Nevíme, ale splníme

    Pokud vláda oznamuje plán, kolik ušetří, dalo by se čekat, že ministerstva už vědí kde. Jenže... Když Blesk oslovil rezorty, kde mají v plánu šetřit, škrtat a propouštět, odpověď přišla jenom z devíti míst. „O konkrétních parametrech se vedou odborné diskuze a úspory budou předmětem jednání v souvislosti s projednáváním rozpočtu na příští rok,“ odpověděla Blesku Markéta Poslušná z rezortu spravedlnosti Pavla Blažka (54, ODS).

    Podobně se vyjádřilo i zdravotnictví pod vedením Vlastimila Válka (63, TOP 09) či obrana Jany Černochové (49, ODS). „Zatím mohu sdělit následující informaci, že ministerstvo obrany bude naplňovat požadované úspory v oblasti běžných výdajů v rámci standardního procesu sestavení návrhu státního rozpočtu ke dni 31. července 2023,“ prozradila Blesku Simona Cigánková z tiskového odboru ministerstva.

  • 1.Finance Zbyňka Stanjury (59, ODS)

    První úspory ministerstvo financí plánuje už v letošním roce, a to od července. Po republice se totiž zruší 77 finančních úřadů, čímž se uspoří 150 milionů korun. „Pro další úspory na provozních nákladech budeme pokračovat ve vyhodnocování vykonávaných agend v celém rezortu financí včetně podřízených organizací a následně přistoupíme k jejich další optimalizaci a zeštíhlení,“ sdělil Petr Hrabán z tiskového oddělení a dodal, že nyní Stanjurův úřad provede analýzu svých činností pro své konečné rozhodnutí, na základě kterého zvolí nejlepší postup dalšího rušení agend a propouštění zaměstnanců.

    Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) | Blesk: Jiří Koťátko

  • 2.Školství Mikuláše Beka (59, za STAN)

    Ministerstvo školství by mělo uspořit na dotacích dvě miliardy korun. „Plán příslušných redukcí v dotčených dotačních programech připravujeme, a jakmile bude celý proces ukončen, budeme informovat, kterých titulů se redukce dotknou a v jaké výši,“ napsala mluvčí Aneta Lednová. Na otázku, které agendy Bek hodlá v rezortu zrušit a kolik s tím propustí zaměstnanců, ale neodpověděla.

    Mikuláš Bek Mikuláš Bek | Foto Blesk - Martin Přibyl

  • 3.Zemědělství Zdeňka Nekuly (53, KDU-ČSL)

    Rezort zemědělství nyní intenzivně řeší, kde bude šetřit. „V souladu s aktuálním vládním trendem budou revidovány, případně spojovány nebo rušeny některé pozice související nebo příbuzné agendy s cílem dosažení úspory,“ odpověděl mluvčí Vojtěch Bílý s tím, že na  provozu už se šetří v energetické oblasti. „Z dalších opatření, která jsou postupně zaváděna, lze zmínit úspory v rámci procesů digitalizace, např. snížení množství tisku materiálu či snížení nákladů na autoprovoz,“ vyjmenoval Bílý. Ministerstvo má také uspořit na dotacích celkem 10,2 miliardy korun.

    Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023) Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na tiskové konference k drahému cukru (27.2.2023) | Blesk:RENATA MATEJKOVA

  • 4.Vnitro Víta Rakušana (44, STAN)

    Vládní škrty hodlá naplnit také rezort vnitra, který má dokonce připravit rádce pro ostatní. „Slíbili jsme připravit revizi agend pro celou vládu jako vzorové pilotní ministerstvo,“ řekl Blesku Rakušan. Ten už ví, že škrty se projeví na úřednících a že dojde ke zrušení pracovních míst. „Budeme šetřit na dotacích a na provozu,“ dodal šéf rezortu s tím, že policistů ani hasičů se to ale týkat nemá. „Nebudeme šetřit na mzdách policistů a hasičů. Ani se jim nebude sahat na výsluhy,“ dodal Rakušan.

    Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v Epicentru na Blesk.cz (23.5.2023) Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) v Epicentru na Blesk.cz (23.5.2023) | Foto Blesk - Jakub Poláček

  • 5.Kultura Martina Baxy (47, ODS)

    Podle rezortu kultury je dotaz Blesku na škrty předčasný. „Vše bude řešeno při sestavování návrhu státního rozpočtu pro rok 2024,“ napsala Petra Hrušová z tiskového oddělení. „Z hlediska úspor v provozních výdajích lze ale očekávat dílčí dodatečné omezení v oblasti služeb či dalších energeticky úspornějších provozních řešení. U platových úspor je možné využít i přirozené fluktuace zaměstnanců, například neobsazovat volná pracovní místa,“ nastínila Hrušová vizi svého šéfa.

    Ministr kultury Martin Baxa při rozhovoru pro Blesk. Ministr kultury Martin Baxa při rozhovoru pro Blesk. | Blesk:Martin Pekárek

  • 6.Místní rozvoj Ivana Bartoše (43, Piráti)

    Ministerstvo pro místní rozvoj nepočítá s větším propouštěním. „Půjdeme cestou, kdy například neobsadíme pracovní pozici uvolněnou odchodem zaměstnance do důchodu,“ řekl Blesku mluvčí Petr Waleczko, že konkrétní provozní úspory se řeší. Rezort také čeká na metodiku agend, kterou má pro ostatní členy vlády připravit ministerstvo vnitra. Jasno už je, že zrušeny budou dotace za 2,8 miliardy korun.

    Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023) | Blesk: Jiří Koťátko

  • 7.Životní prostředí Petra Hladíka (38, KDU-ČSL)

    Podle mluvčí rezortu životního prostředí Lucie Ješátkové je úkol pro jejího ministra čerstvou informací, i tak ale nastínila, kde se plánuje šetřit. „Dvou procent, pro nás 6,8 milionů korun, dosáhneme pomocí restrukturalizace celého rezortu. Cestou snižování platů nepůjdeme,“ prozradila Ješátková. Na provozu pak chce Hladík uspořit 4,5 milionu korun, které odpovídají požadovaným pěti procentům.

    „Plánujeme snížit výdaje v dodávkách a odběru energií, pitné a užitkové vody, spotřebě pohonných hmot a opravy vozového parku u služebních vozidel či v dodávkách tiskových služeb a kancelářského materiálu,“ uvedla mluvčí.

    Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023) Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Blesk (10.3.2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

  • 8.Průmysl Jozefa Síkely (55, STAN)

    Vládní cíl na úspory hodlá ministerstvo průmyslu a obchodu dodržet. Podle Davida Hluštíka z odboru komunikace se bude pokračovat v již rozjetých krocích, které mají podobu snížení energetické náročnosti jejich budov. „V roce 2023 dojde k dokončení rekonstrukce dvou budov, kde je očekávána úspora energií okolo 35 %,“ řekl Blesku s tím, že další budovy, které spadají pod Síkelův rezort, budou také v dalších letech zrekonstruovány.

    Kromě toho ministerstvo hodlá snížit výdaje na odběr denního tisku či náklady na fyzickou ostrahu budov. „Dojde k instalaci elektronických zabezpečovacích systémů s propojením na vzdálené pracoviště ostrahy,“ vysvětlil Hluštík. Kromě toho má úřad škrtnout na dotacích ještě 20 miliard korun.

    Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) během rozhovoru pro Blesk (20.3.2023) | Blesk:Renata Matějková

  • 9.Doprava, práce a zahraničí mlčí

    Na dotazy Blesku neodpověděly tři rezorty. Prvním bylo ministerstvo dopravy Martina Kupky (47, ODS), které má podle vládního úkolu uspořit na dotacích šest miliard korun. Druhým byl rezort práce Mariana Jurečky (42, KDU--ČSL) a třetím bylo zahraničí Jana Lipavského (37, Piráti).

    Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

stoura ( 30. května 2023 05:24 )

stoura ( 30. května 2023 05:23 )

Vždyť náš stát do Ukrajiny zatím nacpal jenom 36miliard, náš stát je taková dojná kráva !

stoura ( 30. května 2023 05:19 )

Nešetřete, nemá to cenu, Řehka a madam Černochová nás do toho zatáhnou se svolením nejvyššího bývalého lampasáka, který už vytruboval cosi o odvodech.Ta kobyla Černochová je válkychtivá ,už trénovala na střelnici. S touhle vládou se ještě dočkáme překvapení!!

Jirik-ta ( 29. května 2023 16:39 )

on je školenej

Jirik-ta ( 29. května 2023 16:38 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa