Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Arogance vlády! Soptí Juchelka a slibuje obstrukce. Jurečka: Na připomínky k balíčku bude dost času

Aktualizováno -
28. května 2023
13:01
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. května 2023
12:11

Rodičovský příspěvek by bylo možné čerpat rychleji, shodli se ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) s poslancem a stínovým ministrem práce Alešem Juchelkou z ANO, jež ho chce ale zvýšit o 50 tisíc korun více než vláda. Kromě rodičovského příspěvku politici v pořadu Partie stanice CNN Prima News řešili samozřejmě i konsolidační, „ozdravný“, vládní balíček. Jurečka hájil krátké - pětidenní - připomínkové řízení s tím, že připomínky a další návrhy bude možné podávat až do druhého čtení, tj. zhruba dva a půl měsíce. Juchelka to označil jako „skutečnou aroganci vlády“ a poznamenal, že opozice je připravená obstruovat.

Celková výše příspěvku, který mohou rodiče čerpat do potomkových čtyř let věku, nyní činí 300 000 korun. Podle Pirátů je ve vládní koalici shoda v tom, že výše příspěvku vzroste. Piráti jej chtějí zvýšit nejméně na 350 000 korun, o stejné částce mluvil i poslanec STAN Jan Lacina a Jurečka. Ministr uvedl, že parametry by se měly dojednat v příštích dnech. Vládní konsolidační balíček počítá se zvýšením příspěvku od ledna příštího roku, ANO to chce uspíšit. Juchelka to zdůvodnil inflací.

Lacina by byl kvůli klesající porodnosti pro zkrácení doby vyplácení příspěvku maximálně na tři roky, jako je tomu podobně v okolních zemích. Předseda poslanců ODS Marek Benda je stejně jako Zdeněk Kettner (SPD) a Jurečka pro zachování čtyř let. „Rodič má mít možnost rozhodnout se, jak dlouho zůstane s dítětem doma. Proto chceme zachovat flexibilitu čerpání rodičáku až po čtyři roky,“ uvedl Jurečka. Návrat rodičů do práce lze podporovat například přes zvýhodnění částečných úvazků, dodal.

Rodiče mohou měsíčně pobírat příspěvek až do výše 70 procent základu výdělku. Čím vyšší je měsíční částka, tím rychleji se suma vybere. Loni stát na rodičovských příspěvcích vyplatil přes 33 miliard korun. Přidání o 10 000 korun představuje podle odhadů zvýšení nákladů státu zhruba o miliardu.

Naposledy se rodičovská zvedla v roce 2020, a to celkem o 80 000 korun. Podle studie pěti výzkumníků Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR to vedlo k delšímu čerpání. Poklesl podíl matek, které se zapojily do práce. Pro společnost to znamenalo další náklady.

Ze zákona by měla zmizet podmínka, podle níž rodič ztrácí nárok na výplatu rodičovského příspěvku, pokud jeho dítě ve věku do dvou let tráví v jeslích nebo dětských skupinách více než 92 hodin měsíčně. Změna podle serveru Seznam Zprávy umožní rodičům více se zapojit do pracovního procesu. Ovlivní to i provozovatele dětských skupin a model takzvaného sousedského hlídání, který stát připravuje.

Juchelka má deku v pohotovosti

Dalším z témat diskuzního pořadu byl samozřejmě i konsolidační balíček vlády. Jurečka musel bránit krátké připomínkové řízení. „Tak je to výjimečná, specifická situace. Podobné momenty se stávaly i u předchozích vlád, včetně té, která vládla před námi. I u některých momentů se připomínkové řízení opravdu zkracuje až takto,“ reagoval Jurečka. Opakovaně zdůraznil, že s partnery bude prostor o balíčku debatovat, a to až do druhého čtení.

„Všichni, kdo alespoň trošku znají legislativní proces, ví, že do momentu druhého čtení je stále velký prostor pro debatu o parametrech, hledání nějaké úpravy, hledání nějaké dohody a řešení,“ poznamenal ministr práce. Kontroval mu ale Juchelka s tím, že „tato vláda je u kormidla přes 500 dnů, přišla nyní s nějakým svým, řekl bych, prioritním plánem konsolidačního balíčku a dá na připomínkové řízení pět dnů, to je opravdu arogance vlády,“ nechal se slyšet.

Juchelka zmínil, že opozice chystá své pozměňovací návrhy ke konsolidačnímu balíčku, ale i to, že dojde s největší pravděpodobností na konstruktivní obstrukce. Očekává, že jednání s vládou se potáhnou do noci a schůze zasáhnou do prázdnin. „Spacák už nemám, ale mám tam deku za 40 korun,“ zmínil opoziční poslanec, že on už je na táhlé debaty připraven.

Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 28. května 2023 17:37 )

bersimalinecka ( 28. května 2023 17:14 )

jirik: jinde se píše jak Jourová zase pase po Babišovi a jde po něm nějaká politická sekta či co v Bruseli a musí vysvětlovat nějakým politickým příživníkům jak to myslel u Orbána .Budou volby do eubrusele tak se zase zviditelňují na Babišovi + protáhnou to správnými médii a ošetří na diskusích jakože občané jsou proti Babišovi.Kdo financuje tyhle všechny instituce když pro důchodce peníze nejsou??Pekarová prohlásila že ona se postará aby Babiš už v politice nebyl.A ona s jejími pár procenty ve volbách je co?královna ze Sáby??Dosta se ke korytu sestavením pětikolky a vyhrát tak volby ....Fakt frajeřina.

bersimalinecka ( 28. května 2023 17:08 )

hurry :přesně tak.

bersimalinecka ( 28. května 2023 17:07 )

Tahle vláda se v tom plácá ode zdi ke zdi.Před volbami byli v ulicích za machry A??? Skutek utek.Co to jako má bejt .Jeden z nich chce stavět školy a druhý zase chce pro malou porodnost uplácet občanstvo aby víc tento....Na co je více děti.Dvě stačí a je s nimi starostí až až.Když z nich něco chcete mít.Jurečka který nepokrytě vyselektoval důchodce jako starý a nepotřebný brav ve chlévě.Který je akorát vhodný na jatka.Podívejte se v pondělí a ve středu před sociálky kdo si chodí pro peníze.

hurryd ( 28. května 2023 16:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa