Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Google nabízel hru Simulátor otroctví, teď čelí kritice. Aplikace umožňovala i mučení lidí

Autor: ČTK - 
27. května 2023
13:15

Americká internetová společnost Google stáhla z nabídky herní aplikaci nazvanou Simulátor otroctví, jejímž prostřednictvím si mohli lidé hrát na obchodníky s otroky, dokonce je i mučit. Informoval o tom server BBC. Google hru v portugalském jazyce stáhl, když se rozhořela v Brazílii široká kritika kvůli rasistickým urážkám brazilského fotbalisty Vinícia Júniora, který hraje ve španělském klubu Real Madrid.

Herní aplikace byla v nabídce zhruba měsíc a stáhlo si ji asi 1000 lidí, než byla tento týden stažena. V hodnocení dostala čtyři z pěti možných hvězdiček. „Skvělá hra, ale myslím, že nabízí málo možností mučení,“ napsal podle BBC jeden z jejich uživatelů.

Na brazilských sociálních sítích vyvolala hra velké pohoršení a kritizovali ji i tamní politici. Mnozí vyzvali technologické společnosti k větší kontrole internetové nabídky. Agentura AFP uvedla, že v Brazílii je rasismus stále velký problém. Tato největší latinskoamerická země zrušila otroctví jako poslední v Americe až v roce 1888. Více než polovina jejích obyvatel jsou Afrobrazilci.

Brazilské ministerstvo pro rasovou rovnost vyzvalo společnost Google, aby přijala opatření pro filtrování internetového obsahu, který obsahuje nenávistné komentáře. „Otrokářskou“ aplikaci vyšetřuje také prokuratura.

Společnost Google v prohlášení uvedla, že neumožňuje aplikace, které „podporují násilí či podněcují nenávist vůči osobám či skupinám založenou na rase či etnickém původu“. Vývojářské studio Magnus Games, které „hru na otrokáře“ vytvořilo, na dotaz BBC nereagovalo. V popisu hry mělo, že „je pouze pro pobavení“ a že studio odsuzuje jakoukoli formu otroctví.

Brazilský fotbalový útočník Vinícius Júnior se v nedělním zápase ve Valencii stal už po několikáté v sezoně terčem rasistických urážek a na twitteru v pondělí označil španělskou ligu i celou zemi za rasistickou. Brazilská vláda v reakci vyzvala španělské úřady, aby viníky útoků proti fotbalistovi potrestaly. Na znamení solidarity s fotbalistou se také v pondělí v Riu de Janeiro zhasla na hodinu světla na ikonické soše Krista Spasitele.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi